Szekszárdi Fekete Gólyák

2017.08.07. 16:49

Az utánpótlásban elért sikerek mutatják, hogy jó úton járnak

Egyáltalán nem csalódott a felnőtt gárda nyolcadik helye miatt Bay Attila, a Szekszárdi Fekete Gólyák KC elnöke, aki örül neki, hogy a klub utánpótláscsapatai remek eredményeket szállítottak az előző idényben. A nekünk adott interjúban arról is beszélt, hogy egy kisebb sportcsarnok felépítését tervezik, ahol utánpótláscsapataik bajnoki találkozóit szeretnék rendezni.

Rónai Gábor

Bay Attila elnök szerint nagy dolog, hogy ennyien sportolnak a Szekszárdi Fekete Gólyák KC-ben

Fotó: Makovics Kornél

– Nyolcadik helyen zártak a felnőttek, ez nem túl fényes teljesítmény!

– Tudom, hogy az érmes helyezéseinkkel magasra tettük a lécet az elmúlt években, de annak tükrében, hogy tavaly nyáron szinte teljesen átalakult a felnőttcsapat kerete, és szinte új csapatot kellett építenünk, azt gondolom, hogy elfogadható ez a nyolcadik hely – felelte Bay Attila. – Voltak emlékezetes pillanatai számunkra a szezonnak, a NEKA együttesét például háromszor is legyőztük, kétszer a bajnokságban, egyszer a Magyar Kupában. Voltak fájó vereségeink is, mint a Mohács, vagy a Csurgó elleni, de mindent egybevetve nem vagyunk csalódottak.

– Nem bánták meg, hogy nem maradt együtt az akkori sikercsapat?

– Most mondhatnám, hogy megbántuk, de azok, akik elmentek, nyilván azért mentek el, mert az itteninél jobb lehetőségeket kínáltak nekik. Mi nem tudunk versenyezni ezekkel a klubokkal, és nem is akarunk. A Szekszárdi FGKC elsődleges célja az utánpótláscsapatok versenyeztetése, a tehetséges gyerekek kinevelése. Persze fontos, hogy jó felnőttcsapatunk legyen, mert a gyerekeknek kell perspektíva, kell a példakép. Hiszem, hogy az új szezonban megint ott leszünk majd a dobogó közelében.

– Nocsak, történtek dolgok a nyáron?

– Ha a felnőttcsapattal kapcsolatosan kérdez, akkor azt mondhatom önnek, hogy komoly változások lesznek az új szezont illetően. A legfontosabb, hogy Tabajdi Ferenc vezetőedző a jövőben szakmai igazgatói pozíciójának megtartása mellett elsődlegesen a korosztályos csapatok sikereiért fog dolgozni. Az NB I/B-ben szereplő együttesünket pedig két korábbi játékosunk, Horváth Szimonetta és Mészáros Melinda dirigálja majd. Rendelkeznek a szükséges edzői végzettséggel, a játékostapasztalattal, ráadásul ott lesz mögöttük Tabajdi Ferenc szakmai tudása. Bízunk bennük.

– Ön találta ki ezt a felállást?

– Ferivel közösen. Sokat beszélgettünk, egyeztettünk, és úgy láttam, hogy egy kicsit belefásult az eddigiekbe, hogy új impulzusokra van szüksége. Nyilván egy kicsit fáj a szíve, mert mégiscsak vele érte el a klub a legjobb eredményeit, vele szerzett bajnoki címeket. A fiatalok kinevelése viszont tökéletes feladat lesz számára, amiben bőven talál majd kihívást.

Bay Attila elnök szerint nagy dolog, hogy ennyien sportolnak a Szekszárdi Fekete Gólyák KC-ben
Fotós: Makovics Kornél

– A felnőttcsapat keretében lesznek változások?

– Érkeznek új játékosok, de régiek is visszatérnek. Az immáron édesanya, Vasas Edina például jelezte, hogy számíthatunk rá, az ő tapasztalata bizonyosan sokat jelent majd az NB I/B-s bajnokikon. Visszajön a kapuba a szintén rutinos Schell Gabriella, Tutti Kata a NEKA-tól, Papp Vivien pedig a Siófoktól érkezik hozzánk. A tavalyi csapatot sikerült együtt tartanunk, szerintem bizakodva futhatunk neki a szezonnak.

– Már elkezdték a felkészülést a következő idényre?

– Éppen kedden kezdtük el a munkát, heti öt esti edzéssel és felkészülési meccsekkel készül a csapat a bajnoki idényre. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy ezúttal is két csoportban zajlanak majd az NB I/B-s bajnokság küzdelmei, a mi csoportunkba, Nyugatra visszatér az előző idényben NB I-ben szereplő Mosonmagyaróvár, amely megtartotta élvonalbeli keretét, így komoly kihívás lesz ellenük játszani. A 2017/2018-as bajnokságot a Győri ETO második csapatával kezdjük, velük kapcsolatosan annyi a változás, hogy az új versenykiírás szerint tizennyolc éves játékosokat versenyeztethetnek ebben az osztályban.

– Ha már Győri ETO... Mi újság a dunaújvárosiakkal tervezett együttműködéssel?

– Voltak kezdeményezések, de nem tudtunk továbblépni. A kölcsönjátékosok is végleg visszatértek a Kohászhoz. Nem csüggedünk, már tárgyalunk a háttérben egy tradicionális klubbal az együttműködésről. Egyelőre ennyit árulhatok el, ha véglegesítjük a kapcsolatot, akkor tájékoztatni fogjuk a szurkolóinkat.

Aranyérmek és ezüstérmek fémjelzik útjukat

Két aranyérmet és két ezüstérmet szerzett az előző öt bajnoki szezonban a Szekszárdi FGKC csapata. A Gólyák a 2015/2016-os, valamint a 2013/2014-es idényben is bajnokok voltak, a 2014/2015-ös és a 2012/2013-as pontvadászatban pedig második helyen végeztek. A szekszárdiaknál egyik klub sem tudott jobb mérleget felmutatni a második vonalban szereplő egyesületek közül, a legnagyobb riválisnak, a már NB I-es Budaörsnek két aranya és egy ezüstje volt ez idő alatt.

– Jelenleg hányan sportolnak a Szekszárdi Fekete Gólyák Kézilabda Clubban?

– Az alsó korosztályoktól a szeniorokig bezárólag közel százötven versenyengedélyünk van. Azt gondolom, hogy egy ilyen kisvárosban, mint amilyen Szekszárd, erre igazán büszkék lehetünk.

– Tavaly említette, hogy az utánpótlásban vannak lyukak, amiket szeretnének betömni. Sikerült?

– A juniorcsapatunkba elkelne néhány tehetség. Ezért is veszi kézbe az utánpótlást Tabajdi Ferenc. Vannak tehetséges játékosaink a serdülő korosztályban, nem véletlen, hogy bronzérmet szereztünk az előző idényben, ráadásul úgy, hogy a helyosztón a Ferencváros csapatát múltuk felül. Közülük többeknek lehet esélyük felkerülni a juniorok közé. Néhány junior pedig felkerülhet az elsőszámú csapat keretébe. A kicsikre, az U9-es és az U10-es korosztályra büszkék vagyunk, egyik százszázalékos teljesítménnyel zárt, a másik mindössze egy meccset veszített az előző idényben. És ismét versenyez a szeniorcsapatunk, akik szintén harmadikak lettek az országos bajnokságban, szekszárdi, tolnai és egykori szekszárdi játékosokkal felállva.

– Azt hallottam valahol, hogy sportcsarnokot építenének. Igaz ez?

– Igaz. A Babits-iskola udvarában, a bitumenes kézilabdapálya helyén szeretnénk felhúzni egy munkacsarnokot. Már beadtuk a TAO-pályázatunkat 700 millió forintra, az építési engedélyünk megvan rá, a költségvetésünk is összeállt. Most a szövetség engedélyét várjuk. Lesz benne százhatvan néző befogadására alkalmas lelátó is, így bajnoki meccsek rendezésére is alkalmas lesz. Akár az NB I/B-s csapatunk is játszhatna itt, de elsődlegesen a városi sportcsarnok marad a fő helyszínünk. Ha minden jól alakul, 2018 végén talán már itt is pályára léphetnek korosztályos csapataink. Már csak azért is jó lenne, mert az új szezontól önálló bajnokságokban kell versenyeztetni a felnőtt- és a juniorcsapatunkat, így pedig még inkább szükség lesz a helyekre.

– És fiúcsapat indulásáról is pletykálnak...

– Ez az értesülése is helytálló. Valóban tervben van, hogy elindítunk egy fiú szakosztályt. Ha meglesz hozzá a megfelelő infrastruktúra, akkor nekivágunk. A szülők részéről lenne igény rá, és ha belegondolok, hogy korábban milyen zajos volt a kézilabdaélet a megyeszékhelyen, akkor van alapja ennek.

Tehetségekben nincs hiány az FGKC-nél

„Jó pár tehetség bontogatja szárnyait a klubban” – húzta alá Bay Attila, aki elmondta, hogy a nagycsapatok rendszeresen megkörnyékezik a kiemelkedő játékosaikat. „Egyelőre ellenállunk, mert szeretnénk, ha a tehetséges fiataljaik nálunk bontakoznának ki, de természetesen ha eljön az ideje és a játékos, valamint a klub is profitál belőle, akkor nem gördítünk akadályt a távozásuk elé” – tette hozzá.

Bay Attila kihangsúlyozta: az, hogy rendszeresen van érdeklődés a játékosaik iránt, azt is mutatja, hogy jó munkát végeznek, és erről az útról a jövőben sem szeretnének letérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!