ítélet

2017.10.23. 15:30

Balesetet okozott, büntetést kapott

Száznapi tétel pénzbüntetésre ítélt a Bonyhádi Járásbíróság egy 36 éves férfit, miután bűnösnek mondta ki közúti baleset gondatlan okozásának vétségében.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

A pénzbüntetés napi tételének összegét a bíróság ezerötszáz forintban állapította meg. A százötvenezer forint büntetés megfizetésére a bíróság tízhavi részletfizetést engedélyezett. Ha férfi nem fizetne, akkor a büntetést, illetve annak a még hátralévő részét napi tételenként egy nap fogházbüntetésre kell átváltoztatni.

Köteles a vádlott megfizetni több mint 74 ezer forint bűnügyi költséget is. A büntetlen előéletű vádlottat a bűncselekmény elkövetéséhez képest két éven belül kétszer is helyszíni bírsággal sújtották közlekedéssel kapcsolatos kisebb szabálysértés miatt.

A vádlott tavaly tavasszal nappali, jó látási viszonyok között, hibátlan, száraz aszfalt burkolatú úttesten haladt Hőgyész felől Zomba irányába, amikor figyelmetlensége miatt későn vette észre az előtte haladó és az eljárás során ismeretlenül maradt személygépkocsi fékezését. A vádlott az ütközés elkerülése érdekében vészfékezés mellett az autót balra kormányozta, emiatt elveszített uralmát a jármű felett. Az autó nekiütközött a bal oldali füves területen műszaki hiba miatt álló jármű bal elejének.

A sértett a közútnak háttal éppen hűtővizet töltött az autóba. Az ütközés miatt a vádlott vezette autó megpördült és nekiütközött a sértett kocsija mögött álló autónak is. A baleset következtében a sértett enyhe agyrázkódást szenvedett. Lábának nyúzódásos, roncsolt sérülései szövődményekkel gyógyultak, illetve maradandó fogyatékosságot okoztak, részben azért is, mert egy műtétbe nem egyezett bele. Egészségkárosodásának mértéke 20 százalékban határozható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!