Adózási tudnivalók

2017.10.03. 12:20

Elkésett bevallás, pótlás, kiegészítés, és minden amit az adózásról tudnunk kell

Egy olvasói levélre válaszolunk.

Mauthner Ilona

Olvasóink két adóbevallással kapcsolatos kérdést juttattak el hozzánk, amelyeket továbbítottuk az illetékesnek. Mózsik Szilvia, a megyei adóigazgatóság sajtó főreferense válaszolt. Paksi olvasónk azt írta, hogy adóbevallását csak a határidőt követően, késve tudta benyújtani. Mi ilyenkor a teendő?

– Ha valaki késik a bevallás benyújtásával, lényeges, hogy önhibán kívüli okból mulasztotta-e el a határidőt. Ebben az esetben ugyanis igazolható a késedelem. A bevallás benyújtásában akadályoztatott adózónak az adóbevallást az akadály megszűnését követő 15 napon belül pótolnia kell, és a bevallással együtt igazolási kérelmét is be kell nyújtania. Ha vannak a kimentési okokat alátámasztó okiratok, bizonyítékok, úgy azokat mellékelni kell a kérelemhez. Mivel az igazolási kérelem a bevallás csatolmányaként elektronikusan nem továbbítható, célszerű a postára adást, vagy a személyes benyújtást (ügyfélszolgálaton) választani.

A másik kérdés egy dombóvári olvasótól érkezett. Mint írta, megkapta a folyószámla-kivonatot az adóhivataltól, amiben személyi jövedelemadó tartozást jeleztek. Ez alapján vette észre, hogy nem egészítette ki a NAV által elkészített bevallási tervezetet. Hogyan lehet utólag módosítani a bevallást?

– A bevallást módosítani csak önellenőrzéssel lehet, melyhez egy 16SZJA bevallást kell kitöltenie és benyújtania a NAV-hoz. A nyomtatvány főlapján jelölnie kell az önellenőrzést. Legegyszerűbb megoldás, ha az új online kitöltő felületet használja az önellenőrzés elkészítésére és beküldésére – tájékoztatott Mózsik Szilvia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!