Fesztiválozás

2017.08.13. 20:00

Több ezer embert mozgatott meg a XVII. Tarka Marhafesztivál

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínált tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a hétvégén a XVII. Tarka Marhafesztivál. A szombati változékony időjárás ellenére is sokan vették ki a részüket a programokból.

Hargitai Éva

Sokan, sokat dolgoztak az önkormányzat, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ, valamint a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének szervezésében azért, hogy idén is megvalósuljon egy remek hétvége, egyben Bonyhád legnagyobb rendezvénye, a XVII. Tarka Marhafesztivál – mondta Vizin Balázs, az önkormányzat kommunikációs munkatársa. Hozzátette, köszönet illeti őket és a közönséget is.

A kétnapos rendezvény mintegy tízezer embert mozgatott meg, nem csak helybelieket és környékbelieket, hiszen az ország szinte minden pontjáról érkeztek résztvevők. Szikora Róbert és az R-GO szombat esti koncertjére megközelítően 5-7 ezer látogató volt kíváncsi, köztük voltak olyan rajongók, akik Debrecenből, vagy éppen Szentesről utaztak el Bonyhádra.

A szombati program a koncertet megelőzően is számos érdekességet kínált. A kisebbek nagyon élvezték a művelődési ház parkolójában kialakított Elmés Játékok Játszóházát. Az ötéves Dalmady Lucának például a camera obscura volt a kedvence, de a pajtásaival szinte minden lehetőséget kipróbáltak. Szülei, Győző és Anikó ezért is jöttek ki vele a fesztiválra, hogy a kislány jól érezhesse magát, emellett tervezték, hogy megnéznek egy kicsit a délutáni kulturális programból, valamint szerettek volna vért adni. Mert erre is volt lehetőség. A kihelyezett véradás délután kettőkor kezdődött, és ekkor már szép sor várt arra, hogy donor lehessen.

A pénteki nyitónap videón...

Mert erre is volt lehetőség. A kihelyezett véradás délután kettőkor kezdődött, és ekkor már szép sor várt arra, hogy donor lehessen.

A karján leragasztott kis vattapamacs jelezte, hogy adakozott György István is, akit 15 óra körül már a „Főzőcske” helyszínén, csapatuk bográcsától nem messze lehetett megtalálni. Elmondta, közel tíz éve minden Tarka Marhafesztiválon részt vesznek, főzőcskéznek. Idén egy kisebb baráti társaság, 12-14 fő jóllakatásáról gondoskodtak.

Bevallása szerint nincs különösebb titka a jó pörköltnek: egy kilogramm húshoz 20 dekagramm hagymát szokott számolni, amelyet pirított szalonna zsírján dinsztel meg, az ételt sóval, borssal, vegetával, babérral, lestyánlevéllel ízesíti, de hozzátette, lehet borókabogyót, fűszerköményt is használni. Minden bizonnyal értenek a jó marhapörkölt elkészítéséhez, hiszen voltak már harmadik, és első helyezettek is, de nem a helyezés, hanem a hangulat miatt járnak ki.

...és képekben

Idén az első helyezést a mintegy ezer embert megmozgató, marhahúson alapuló főzőversenyen Csoboth Zsolt csapta érte el a Tauth Gábor és Fritcsi József alkotta zsűri ítélete szerint. Természetesen az egész délutánt kitöltő szórakoztató programokat este tűzijáték és bál is követte.

Idén jeles évfordulókat ünnepeltek

A XVII. Tarka Marhafesztivál alkalmával is több jubileumot ünnepeltek. Egyrészt Bonyhád várossá nyilvánításának 40. évfordulóját, másrészt a Hochheimmel fennálló testvértelepülési kapcsolat 20 éves fennállását. Utóbbi megünneplésére a város másik két németországi testvértelepüléséről, Treuchtlingenből és Wernauból is érkeztek vendégek, és közösen egy „szülinapi” tortával is megünnepelték a jeles alkalmat. Szintén évfordulós a Tarka Fotópályázat, idén tizenötödik alkalommal hirdették meg. A pályamunkákból nyílt kiállítást és a pályázat díjátadó ünnepségét is szombaton tartották meg.

Borítókép: Rengetegen voltak kíváncsiak Szikora Róbert és az R-GO koncertjére, de nagy részben a fesztivál egész kínálata találkozott a közönség igényeivel (Fotós: Máté Réka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában