találkozó

2017.10.21. 15:30

Közösek a textilgyári szép emlékek

Minden esztendő októberében találkoznak az egykori munkatársak, és jó hangulatban elevenítik fel emlékeiket, beszélgetnek, énekelnek, táncolnak.

Wessely Gábor

Jó dolog az, ha a múltba tekintés nem keserűséget, hanem éppen ellenkezőleg, örömet szerez az embernek. A textilgyári emlékek felelevenítése kellemes időtöltés az egykori dolgozók számára. Minden év októberében találkoznak a tolnai katolikus iskola ebédlőjében, beszélgetnek, fényképeket nézegetnek, vacsoráznak, énekelnek, táncolnak. (A szintetizátoros zenész, Tausz János is a gyár dolgozója volt.)

Hat gyáregység alkotta a magyar textilipart a rendszerváltás előtt, köztük a tolnai Patex, mely fénykorában több mint ezer embert foglalkoztatott. A termelés itt 1992-ben fejeződött be. Miután udvariasan átengedtük a piacot az indiai és kínai gyártóknak.

A nosztalgikus összejövetel egyik szervezője, Tóth Gizella elmondta, hogy sajnos nem fiatalodik a gárda. Találkozóról találkozóra fogyatkoznak. Amikor Ezer Ferenc 2002-ben elindította e rendezvények sorát, még 150-160-an vettek részt, az utóbbi években hetven körül vannak. Munkatársak voltak, de gyakran a szabadidejüket is együtt töltötték, kirándulással, sporttal. Épp ezért összetartó a kollektíva, fél szavakból értik egymást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!