Promóció

2017.07.11. 00:01

Goldkern Kft.: emelték a szolgáltatás színvonalát

Idén új beruházásokkal emelte szolgáltatásai minőségét az egykori Őcsény-Mag Kft.-t magában foglaló Goldkern Mezőgazdasági Kereskedelmi és Ügynöki Kft., a régió egyik legnagyobb kapacitású agrár szolgáltatója. (x)

Az új mintavevő berendezés rövid idő alatt precíz, pontos mintavételt tesz lehetővé

A termények felvásárlásával, értékesítésével, illetve ehhez kapcsolódó szolgáltatásokkal – tisztítás, szárítás, raktározás – foglalkozó vállalkozás egyrészt az őcsényi szárító és raktártelep biztonságára fordított nagy figyelmet. Itt elektronikus kapurendszert építettek ki, és megerősítették a biztonsági kamerahálózatot. Új mintavevő berendezést telepítettek, amely rövid idő alatt precíz, pontos mintavételt tesz lehetővé! Folyamatban van a tároló kapacitás bővítése is, amely révén a jelenlegi 17 ezer tonnáról 18–18,5 ezer tonnára gyarapodik a sík- és silótárolók befogadóképessége, várhatóan már az őszi betakarítás idejére – számolt be róla Sióvölgyi József ügyvezető. A 2400 tonnás silótárolójukban akár 24 különféle termény tárolása is megoldható. Két, egyenként 20 tonna per óra kapacitású szárítójukkal napi ezer tonna nedves termény befogadására képesek. Két szárítónak köszönhetően egyidejűleg tudnak kukoricát és napraforgót fogadni. Olyan speciális igények kielégítésére is alkalmas a telep, mint például a waxy kukorica szárítás és tisztítás, étkezési napraforgó kikészítése, egyéb apró magvak és olajosok tisztítása, szárítása: repce, köles, pohánka, cirok.

Az új mintavevő berendezés rövid idő alatt precíz, pontos mintavételt tesz lehetővé

Modern rakodógépükkel és 60 tonnás hídmérlegükkel a kitárolás kapacitásuk eléri akár a napi kétezer tonnát, és a tartálykocsi rakodása sem jelent gondot. A telep betakarítási szezonban minden nap a termelők igényei szerint tart nyitva, és fogadja a terményt. Mindezen felül minden mai igénynek megfelelő, korszerű gabonalaborral állnak partnereik rendelkezésére. Többek között Modern Infratech gabona gyorsmérő segítségével tudják a búzánál nagy pontossággal mérni a nedvességet, fehérjét és sikért, akárcsak az árpa, a repce és a kukorica nedvességtartalmát. Az idei régiós terméstapasztalatokról Simon Attila cégvezető elmondta, túl vannak az árpa betakarításán, és ez a gabonaféle mind minőség, mind mennyiség tekintetében jó eredményeket produkált. Míg a tavalyi országos átlag hektáronként 5,2 tonna volt, addig idén a környéken több esetben meghaladta a 8 tonnát. A repce betakarítása jelenleg is zajlik, már látható, hogy a termés elmarad az előző évitől. Jobb területeken 4 tonnás hektáronkénti termésátlaggal is lehet számolni, de sok helyen ennél jóval gyengébb a hozam, ráadásul a közelmúltban jégesővel sújtott területeken magas lehet a kipergés aránya is.

A búza aratása még nagyon az elején van, egyelőre csak a korai fajtákból szállítottak be a telepre, így nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de az már biztosan látszik, hogy a hozamok rendkívül jónak mutatkoznak, meghaladva a korábbi év eredményét, a minőség tekintetében azonban probléma tapasztalható, magas a takarmány, illetve euró minőség aránya. A végeredmény szempontjából nagy jelentősége lesz a következő két hét időjárásának. A kukorica és a napraforgó várható termésén nyomott hagyott a másfél hónapos aszály: az előbbi esetében akár 20–30 százalékos csökkenéssel lehet számolni, és a napraforgónál is megfigyelhető, hogy nem ideálisan fejlődnek a növények.

A világpiaci helyzet a meghatározó

A terményárakat nem a helyi mennyiség és minőség határozza meg, hanem a világpiaci ár és a forint árfolyama befolyásolja nagymértékben.

Az árpa ára eleve alacsony volt, és ettől idén sem mozdult el különösebben, ami tonnánként 35 ezer forintot jelent. A repce esetében jelentős áresés következett be a tavaszi előkötésekhez képest, jelenleg mintegy 107–108 ezer forintot fizetnek egy tonnáért, míg a búza árában az elmúlt pár napban erőteljes emelkedés volt megfigyelhető, ami 40–45 ezer forintos tonnánkénti árat jelent minőségtől függően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!