Tolna megye

2017.07.12. 07:20

Az árkok tisztítása közös érdek

Kisebb eséllyel okoz kárt a nagy mennyiségben lezúduló eső, ha a vízelvezető árkokban szabadon tud lefolyni a csapadék.

H. E.

A nyári időszakra jellemző heves esőzések során a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadékot a vízelvezető árkok nem minden esetben képesek elvezetni. Fokozott problémát jelent, ha az árkok és az átereszek nincsenek megfelelő állapotban, ezért a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy saját ingatlanuk határában, környékén lévő vízelvezető árkokat és átereszeket tartsák tisztán a jövőben is, így nagyobb eséllyel elkerülhetőek a heves esőzések következtében kialakuló káresemények – mondta Boros Brigitta, a szervezet szóvivője.

Növényzettel benőtt árok Szekszárd határában – itt nehezen tud átfolyni a víz
Fotós: Makovics Kornél

A nagy mennyiségű csapadék lekaszált száraz növényi hulladékot, hordalékot, iszapot hozhat magával, tovább szűkítve az átereszeket. Akár az árkok teljes feliszapolódása és az átereszek beszűkülése vagy teljes eltömődése is bekövetkezhet. A víz útjába kerülő bármilyen akadály – növényzet, faágak, hulladék – meggátolja annak szabad elfolyását vagy felduzzaszthatja azt, ami a folyamatos utánpótlás miatt, a dugulás hatására kilép a mesterséges medréből. Az így felgyülemlett csapadék kárt tehet a kiskertekben, a lakóházakban, pincéket áraszthat el, de akadályozhatja a gyalogos közlekedést a járdákon, és elöntheti az úttestet, nehezítve az autósok haladását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!