Hobbi és mesterség

2021.06.04. 17:32

Még hetven fölött is jól fest, és pecázni is nagyon szeret

A megyei képzőművészek egyesületébe, a Bárka szalonba 2000-ben lépett be Guld Mihály. Több mint háromszáz festménnyel a háta mögött még mindig amatőrnek vallja magát.

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Lakása minden helyiségében vannak általa festett tájképek, csendéletek. Nem bezsúfolva, de azért szép számmal. Guld Mihály 25 éve fest. És tegyük hozzá: nem kezdte korán, 1995-ben már 47 éves volt. Nem esik messze a hobbija a kenyérkereső mesterségétől: szobafestő vállalkozó, 1980 óta.

– Akkor még úgy mondtuk, hogy maszek – mosolyog –, rengeteget dolgoztunk. Télen, mikor nem voltak megrendelések, sok minden mással foglalkoztam. Miután felépítettük a házunkat, nagyon kopasznak találtam a falakat, akkoriban festettem az első képeket.

Azok közé tartozik, akik nincsenek elszállva maguktól. Megvolt az alapvető kompozíciós készsége és színérzékenysége, mégis tanulni, fejlődni akart. Ami sikerült is, mégis, máig amatőr festőként mutatkozik be.

– A Bárka szalonba, a megye képzőművészeinek egyesületébe 2000-ben léptem be – emlékszik vissza. Évente két-három alkotótáborba is elmentem, Udvariba, Szakadátra, Lengyelbe és máshová. Sáska Tibor és B. Tóth Edit irányításával dolgoztunk, látásmódunk, ecsetkezelésünk, festéstechnikánk sokat javult nekik köszönhetően. Egymástól is tanultunk, az együtt alkotások során.

Hetven fölött is jól fest a tolnai alkotó. Több mint háromszáz képet készített már, általában farostlemezre dolgozik, akril festékkel. Nyugdíjba 2007-ben ment, ami nem jelentett különösebb változást a mindennapjaiban. Csinálja, amit azelőtt: fest, emellett vannak mezőgazdasági érdekeltségei, és sok időt fordít másik szenvedélyére, a horgászatra.

– Családi gazdálkodást folytatunk – összegzi a jelenlegi élethelyzetét –, kukoricával, búzával, árpával, repcével foglalkozunk, és tagjai vagyunk egy raktárszövetkezetnek. Mostanában az unokákban és a pecázásban lelem a legtöbb örömöt. Képet az elmúlt fél évben talán csak hármat festettem. Eladni bajos, itthon meg már megteltek a falak. Úgyhogy csak akkor állok oda az állványhoz, ha nagyon piszkál a mondanivaló.

Kiállításokon mutatta meg műveit, s háza falait is díszítik

Guld Mihály 1948-ban született Fácánkerten. Szobafestő szakmunkás-bizonyítványt 1965-ben szerzett Szekszárdon. Eleinte alkalmazottként dolgozott, 1980-tól maszek iparos.

Tolnára 1971-ben költözött, s nem sokkal később építkezni kezdett. Új háza falait évről évre több saját festménnyel díszítette. Képezte is magát, művészeti alkotótáborokban. Házas, felesége nyugdíjas adminisztrátor, fia autógumikkal foglalkozó vállalkozó, menye pedagógus. Két unokája van a festőnek. Alkotásait eddig mintegy 10-15 egyéni és 40-50 csoportos kiállításon láthatta a közönség.

Borítóképünk: Guld Mihály mostanában kevesebb időt tölt a műteremben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!