Ellenőrzések

2017.07.30. 09:46

Mutatványosokat is szigorúan ellenőrzi a fogyasztóvédelem

Kiemelt figyelmet fordítanak az alkalomszerűen felállított mutatványos berendezések biztonságos üzemeltetésének ellenőrzésére.

Hargitai Éva

A vizsgálat az előírt dokumentációk meglétére, tartalmi megfelelőségének, érvényességének és a berendezések kötelezően feltüntetendő jelöléseinek ellenőrzésére terjedt ki – tette közzé a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala. A fogyasztóvédelmi osztály munkatársai összesen 10 helyszínen 48 mutatványos berendezést ellenőriztek, ezek közül 12 nem felelt meg az üzemeltetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A legtöbb hiányosság a legenyhébb veszélyességi osztályba sorolt eszközöknél – például gyermekkörhinta, légvár – került megállapításra. A 48 ellenőrzött mutatványos berendezés közül hat esetében nem tudta az üzemeltető bemutatni a műszaki vizsgálat során kiadott érvényes megfelelőségi tanúsítványt. Több éve visszatérő probléma a mutatványos berendezések adattáblájának hiánya. Az ellenőrzött berendezések közül 11 eszközön nem tüntették fel például a gyártó nevét és címét, az azonosító adatot, a gyártási sorozatszámot és a gyártási időt. Összesen hat berendezéshez nem tudta a vállalkozó az üzemeltetési naplót bemutatni.

Az ellenőrök a rendezvényszervezők figyelmét is felhívták arra, hogy az üzemeltetőkkel való szerződés előtt győződjenek meg arról, hogy a biztonságos működtetést garantáló műszaki vizsgálatokat elvégeztették-e a mutatványos berendezésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!