Promóció

2017.12.04. 07:58

Paks II., Sió-projekt, együtt a mérnökökkel

Paks II. olyan megtérülő beruházás, mely lehetővé teszi, hogy a lakosság és az ipar hosszú távon jusson olcsó áron villamosenergiához. Többek között erre hívta fel a figyelmet Süli János, aki a Tolna Megyei Mérnöki Kamara szakmai napján köszöntötte a közönséget. A Szekszárdon, a Művészetek Házában tartott fórumon Paks II., valamint a Sió-projekt témakörében tartottak előadásokat a meghívott vendégek.

Szeri Árpád, fotó: Mártonfai Dénes

Szekszárd Palotásné Kővári Terézia, a megyei mérnöki kamara elnökének megnyitója, majd Fehérvári Tamás megyei közgyűlési elnök, Szabó Péter, Paks polgármestere, Ács Rezső, Szekszárd polgármestere és Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke köszöntője után Süli János szólt a szakmai közönséghez. A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter azt is hangsúlyozta, hogy Paks II. révén átfogó térségfejlesztés is megvalósulhat, legyen szó a paksi hídról, az úthálózatról, az élelmiszer termelésről avagy a szakképzésről. Ezek a fejlesztések a mérnök társadalom tevékeny közreműködésével valósíthatók meg.

A meglévő blokkoktól északra, 156 hektáron kap helyet a leendő ötös és hatos blokk – ezt már dr. Aszódi Attila ismertette a résztvevőkkel. – Az induláshoz szükség van egy nagyon komoly háttér infrastruktúrára, egy felvonulási területre – folytatta a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős államtitkár. – Itt különböző üzemcsarnokok, tároló terek, betonüzem és egyéb létesítmények kapnak helyet. Ennek a területnek azt építését szeretnénk megkezdeni a jövő év elején. Az államtitkár hozzátette: a blokkok üzembe helyezéséhez nagyjából hatezer hatósági engedély szükséges, mostanáig több mint háromszázat sikerült beszerezni.

A szakmai nap második részében a Sió-projekt, azaz a levezető csatorna korszerűsítése került terítékre. Sulyok Balázs megyei főépítész bevezetésként egy meggondolkodtató tényt említett: a Sió kapocs Közép-Európa legnagyobb tava és Európa második legnagyobb folyója között. A 2019 májusáig tartó Sió vízi turisztikai fejlesztés első ütemében 5 megálló és 12 kiszálló-hely építése a terv.

A második ütemben, a kerékpáros turisztikai fejlesztés keretében 10 kilométer útépítés, illetve 80 kilométernyi szakasz és 3 pihenőhely kijelölése történik meg.

A harmadik ütemben a Sió- hídnál átadják rendeltetésének a szekszárdi vízi és turisztikai bázist.

A Sió-projekt keretében átépítik a siófoki leeresztő zsilipet, az ugyanitt található hajózsilipet, valamint a balatonkiliti duzzasztóművet – közölte dr. Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Emellett elvégzik a sürgető beavatkozásokat a meder felső szakaszán. A Tolna megyei szakaszon pedig megszüntetik azokat a zátonyokat, iszapolódásokat, amelyek gátolják a víz gyors lefolyását.

Rosza Péter, a Víziterv Consult Kft. ügyvezetője újabb részleteket osztott meg a megyében tervezett beavatkozásokról: a Sió meder kotrása Siófok és Kölesd között, a Sió kétoldali depónia rekonstrukciója Siófok és a Kapos-torkolat között, a Sió bal parti töltésének áthelyezése tíz kilométeren Kölesd és Úzd között, a Sió jobb parti magasparti depónia fejlesztése Pálfa és Kölesd között, valamint a Sió és a Nádor-patak összekötése Pálfánál.

Hétezer munkavállaló az építkezésen

Dr. Becskeházi Attila az atomerőmű kerítésén kívüli feladatok menedzseléséről szólva egy konkrét adattal kezdte: körülbelül hétezer munkavállaló vesz majd részt az erőmű beruházáson. – A kormányzatnak az a szándéka, hogy minél kisebb terhelést kapjanak települések – mondta a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár. A kapcsolódó projektek egyaránt megjelennek a lakhatás-elszállásolás, a közlekedési út építés-felújítás, a települési infrastruktúra, az oktatás, az ipar-gazdaságfejlesztés, a mezőgazdaság-élelmezés, a turisztika, a közigazgatás, az egészségügy-szociális ellátás, a szabadidő-rekreáció, a sport, a kulturális fejlesztés, a közbiztonság, az energetikai fejesztés, a vendéglátátás, stb. terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában