Szekszárd

2017.08.06. 10:00

Vádat emeltek a falra firkáló férfi ellen

Ihárosi Ibolya

Harmincnyolc rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, falfirka elhelyezésével elkövetett rongálás vétsége, valamint további 15 rendbeli kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat egy 23 éves szekszárdi férfi ellen a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség, tájékoztatott dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője. 

A vádlott 2016 januárja és augusztusa között Szekszárdon 53 helyen, ingatlanok falát, illetve szabadtéri műtárgyakat firkált össze kék, fekete, fehér, ezüst és piros színű festékszóró spray-vel illetve festékfilccel. Az épületekre jellemzően a saját becenevét, valamint ennek rövidítését festette fel. A rongálásokkal a sértetteknek 38 esetben, ötvenezer forintig terjedő, azaz szabálysértési értékhatárt meg nem haladó összegű, míg 15 alkalommal ennél nagyobb összegű kárt okozott, mivel a falfirkákat állagsérelem nélkül nem lehetett eltávolítani. Az egyik szekszárdi cég telephelyének falát összefirkálva azonban 170 ezer forintnyi kárt okozott a vádlott. Büntetőjogi szempontból falfirkának valamely végleges építményen vagy annak részeként, állagsérelem nélkül el nem távolítható részén elhelyezett felületbevonat tekinthető. Ezért az ügyészség azokban az esetekben, amikor a vádlott utcai padokra festette fel a becenevét, a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette, ezekben az esetekben szabálysértés állapítható meg. Az egyébként büntetlen és a bűncselekmények elkövetését beismerő vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását pártfogó felügyeletének elrendelését, valamint a festékszórók és festékfilcek elkobzását szorgalmazza az ügyészség a Szekszárdi Járásbíróságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!