Rongálás

2017.08.16. 14:00

Országos hír lett a sióagárdi fák ügyéből

Az E.ON levágatta a villamosvezetékek körüli faágakat Sióagárdon, ezzel a település külleme jelentősen romlott.

Budavári Kata

Simon Győzőnénél nem gallyaztak, de a fák ilyen mértékű csonkításával nem ért egyet

Fotó: Mártonfai Dénes

Országos hír lett abból, hogy az E.ON levágatta a villamosvezetékek körüli faágakat Sióagárdon. Gerő Attila polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: nem vitatják, hogy a fákat meg kellett kurtítani, a falu lakóit a kurtítás mértéke háborítja fel. A településvezető tájékoztatása szerint van, ahol a korona nyolcvan-kilencven százalékát eltávolították.

Hozzátette: az önkormányzat mindig nagy gondot fordít arra, hogy Sióagárd ápolt, szép legyen, a település külleme azonban most jelentősen romlott.

Az E.ON Hungária Zrt. közleményét Varga Ivett kommunikációs munkatárs juttatta el hozzánk. Eszerint előre tervezett gallyazások esetén – annak megkezdése előtt – az önkormányzatot a várható munkálatokról értesítik. Ez ebben az esetben is így történt. A faágak eltávolítására elsősorban az ott lakók biztonságának megóvása érdekében van szükség. Ha a fák ágai elérik a vezetéket, pusztán a fák érintése, illetve azok környezetében való tartózkodás is rendkívüli kockázatot, életveszélyes helyzetet teremthet. Az életvédelem mellett az ellátás biztonsága miatt is szükséges intézkedni, ha ugyanis az ágak a vezetékekhez csapódnak, komoly áramkimaradásokat okozhatnak.

Simon Győzőnénél nem gallyaztak, de a fák ilyen mértékű csonkításával nem ért egyet
Fotós: Mártonfai Dénes

A biztonsági övezetben lévő növényzetet az ingatlantulajdonosnak – mint egyben a növényzet tulajdonosának – kell rendszeresen gondoznia. Erre minden évben, a kerti munkák indulásakor a sajtó útján is felhívjuk a figyelmet, a Tolnai Népújságban március 22-én jelent meg a felhívás.

Amennyiben a gondozás nem történik meg, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. szerződött vállalkozóval végezteti el a gallyazást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!