1453

2018.02.19. 15:48

Történelmi drámát mutat be a budapesti Újszínház

Herczeg Ferenc Bizánc című történelmi drámája a végső ostrom előtti időszakot és a birodalom bukását dolgozza fel. Mindezt az utolsó császár, XI. Konstantin szemszögéből.

A több mint húsz szereplős produkció jelmezeit és díszletét Csík György tervezte, a rá jellemző meghökkentő megoldásokkal tette élővé a játékteret – olvasható az Újszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint a darab ismertetőjében írják, 1453. május 29-én II. Mohamed elfoglalta Konstantinápolyt. XI. Konstantin bizánci császár a várost védve, csata közben esett el. A bizánci birodalom bukásával nem csak egy nemzet, hanem egy ezeréves kultúra értékei is odavesztek. A törökök előtt pedig megnyílt az út Európa felé.

„Itt nem csak a város bukott el, itt az emberek buktak el, akik alkalmatlanok voltak arra, hogy összefogjanak a védelmükért. Az önös érdekek árulásokhoz vezettek, ami végül vereséget és iszonyatos mészárlást okozott”

- idézik a közleményben Nagy Viktor rendezőt, aki hangsúlyozta, hogy csupán a császár és egy maroknyi genovai zsoldos próbált szembeszállni a sokszoros túlerővel, az összefogás hiányában teljesen esélytelenül. Bizánc kudarca pedig kihatott Európa történelmére.

A darabban szereplő karakterek nagyszerűen képviselnek egy-egy embertípust, és hozzá tartozó gondolkodásmódot. Az interakciók során kibontakoznak a bukás valódi okai: az önzés, árulás, csalás.

Az előadásban a Konstantin császár szerepét játszó Viczián Ottó és az Iréne császárnét alakító Gregor Bernadett mellett Szakács Tibor, Vass György, Almási Sándor, Szanitter Dávid, ifj. Jászai László, Fehérvári Péter, Csurka László, Nagy Zoltán, Jánosi Dávid, Incze József és Nemes Wanda is játszik a darabban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában