Vélem-én

2010.05.27. 19:40

Előrejelzés és gumicsizma

Jól emlékszem, még alig egy évtizede is csak mosolyogva legyintett mindenki az időjárás-kutatókra, akik azt "huhogták", hogy most már aztán vége a szép, békés, szabályos kontinentális éghajlatnak.

Venter Marianna

Azt állították, hogy kegyetlen viharokra, nagy szélre, trópusi jellegű csapadékra, ugyanakkor aszályra, aszfaltolvasztó hőségre egyaránt számítson mindenki, aki a Kárpát-medencében él. Az a régi gúnyos mosoly bizony, ma már az arcunkra fagyott.

Tornádófelhők az Alföldön, emberéleteket követelő tomboló vihar a fővárosban, árvizek, 24 óra alatt akár harminc fokot emelkedő, vagy éppen csökkenő hőmérséklet. Csak néhány jelenség az utóbbi évek történéseiből. S akkor még meg sem említettük az idei májust, amely fákat kidöntő szélviharokkal, megállás nélkül ömlő trópusi esővel jegyezte be magát a 2010-es év krónikájába, árvizet és belvizet egyaránt hagyva maga után.

Az egyik szakértő azt mondja, ez mindig is így volt, a másik azt, hogy sohasem volt így. Mi, laikusok, hogyan döntsük el, hogy kinek van igaza?
Ami biztos, hogy ma már senkit sem kell győzködni, hogy az időjárás egyre furcsább dolgokat produkál, de az is biztos, hogy a jövőre vonatkozó igazán meggyőző prognózis sem született még meg.

Az idei nyárról azt jósolják, hogy alig tart majd egy hónapig, és a következő hetekben sok minden vár ránk, csak strandidő nem. Hogy így lesz-e, ezt majd a jövő dönti el. Minden esetre, okulva az előző évek tapasztalatából, aki nyaralni készül, az jól teszi, ha gumicsizmát, kötött garbót és náthagyógyszert is csomagol, még akkor is, ha a legnagyobb kánikulában indul útnak.

Címkék#időjárás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!