Vélem-én

2010.06.22. 18:31

Kis magyar furcsaságok

A jól karbantartott, felkészült országokat is elérhetik válságok, természeti karasztrófák, de sokkal könnyebben vészelik át a nehézségeket, mint a felkészületlenek.

Wessely Gábor

Magyarországot váratlanul éri a téli hóesés és a nyári kánikula, hogyne érné készületlenül a júniusi árvíz? Tesztelik a töltéseket a folyók és a halastavak. Látjuk, mi a teendő, már csak meg kellene csinálni. Nem foltozgatva, nem úgy, hogy ki mennyit tud lenyúlni a beruházási keretösszegből – tanácsadói, szakértői és projektmenedzseri számla ellenében –, hanem ahogy kell: létesítménycentrikusan.

Az elmúlt húsz évben nálunk minden leépült. Szétesett az ipar, nyüglődik a mezőgazdaság, a kereskedelem nagyrészét külföldi üzletláncok bonyolítják, energiafüggőségünk vészterhes, és félelmetesen kevés a hadra fogható ember, a honvédség, a vízügy és a katasztrófavédelem drasztikus leépítése miatt. Az ár-bér arány csak bankelnöki körökben irigylésre méltó. Annál lejjebb nevetséges, még lejjebb siralmas. 
Na, de majd most! Júliustól csökken az áram ára.

Üröm az örömben a Vértesi Erőmű körüli cirkusz. Be akarják zárni. Azt mondják, drága és környezetszennyező. Széntüzelésű. Nem az orosz gázfüggőséget szeretnénk csökkenteni? Nem akarjuk megőrizni az 1500 munkahelyet?

Egy szakszervezetis emellett az igen furcsa árképzésről is beszélt a tévében. Azt mondta: igaz, hogy a Vértesi Erőmű 23-25 forintért állítja elő az áramot kilowattóránként, de csak 10 forintot kap az átvevőtől. Ugyanakkor otthon, mint lakossági fogyasztó, ő is 40 forintot fizet az elektromos áramért. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!