Vélem-én

2010.10.20. 16:17

Papír, papírt szül

A forradalmak, háborúk, rendszerváltások sok mindent megváltoztattak, megdöntöttek, elsöpörtek, csak egy valamivel nem bírtak: a bürokráciával.

Wessely Gábor

 Az Ilf-Petrov regények máig aktuálisak, csakúgy, mint a Mikszáth-karcolatok vagy Murphy irodai és bizottsági törvényei. Ha egy bizottság nem jól működik, létre kell hozni egy bizottságot, mely kivizsgálja a működési probléma okát! Másik szabály: olyan üggyel, amelyik 30 napon belül nem oldódik meg magától, nem érdemes foglalkozni.

A hivatalnokok papírokkal bástyázzák körül magukat. Ezzel igazolják, hogy létezik és működik a hivatal. Akta, aktát szül. S lassacskán úgy elkenődnek a történések és a határidők, hogy ha egyszer csak elkezdenek nem foglalkozni a dologgal, már az se tűnik fel senkinek. Moldova egyik írásában eltűnik egy osztályvezető egy irodaházból, és hónapokig nem veszik észre. Bezzeg, amikor a takarítónő hiányzik egy napot, megáll az élet.

Új kormány, új korszak, új rendelkezések. Remélem, komolyan gondolta a nemzetgazdasági miniszter, hogy az adóbevallás a jövőben két A4-es lapon el fog férni. Remélem, komolyan gondolta a miniszterelnök, hogy egyszerűbbé és papírmentessé válik a pályáztatás. Ez lenne az igazi történelmi tett!

De egyelőre még nem az adminisztráció igazodik a józan észhez, hanem a józan ész a bürokratikus elvárásokhoz. A fiam főiskolás; hallgatói jogviszony-igazolást kellett benyújtanunk valamilyen támogatáskéréshez. A kérést elutasították, mert az igazolás túl kis papíron volt. (A5-ösön, és nem A4-esen adta ki a suli.) A "hibát" korrigáltuk. Némi papírmunka árán. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!