Hungaricum

2020.11.25. 11:30

A jó pálinka gyümölcsös, kellemes ízű és illatú

A pálinka hungarikum, tehát mind ízében, mind küllemében meg kell felelnie az elvárásoknak.

Mauthner Ilona

Forrás: Illusztráció / MW

Javában dolgoznak a pálinkafőzdék, hiszen az idén inkább a szőlőtörkölyt viszik a gazdák, gyümölcsből ugyanis nagyon kevés volt. Milyen a jó pálinka, kérdeztük Nagy Attilát, a harci székhelyű Brill Pálinkaház Kft. ügyvezetőjét.

– Kellemes illatú és ízű, az adott gyümölcsre jellemző aromákkal, idegen zavaró hatások nélkül. És ahhoz, hogy ilyen legyen a késztermék, teljes érettségű, egészséges, tiszta gyümölcs kell, mely rendelkezik a gyümölcsre jellemző egyedi illattal és ízzel. Higiénikus feldolgozási technológia, tiszta edényzetben, helyes cefrézési technika és technológia – darálás, magozás, csumázás, bogyózás –, irányított erjesztés, pektinbontás, pH-védelem, fajélesztő használata, hűtött erjesztéssel, és jó lepárló berendezés, valamint kellő szakismerettel rendelkező főzőmester.

– Legfontosabb az érett, egészséges gyümölcs, semmiképpen se tegyünk a cef­rébe sáros, rothadt alapanyagot. Cukor hozzáadása a cefréhez tilos, csak a minőséget rontanánk vele. A feldolgozás legyen gyors és higiénikus. A legtöbb gyümölcsnél a magok, fás, száraz részek, kocsányok nem valók a cefrébe. Kellemetlen savanykás, kesernyés ízükkel rontják a minőséget. Óvakodjunk, a cefrézésnél az oxidációtól, amely az erjedés során káros folyamatokat indukál, az erjedés végén pedig teret enged az ecetsav baktériumok elszaporodásának. Védekezhetünk savazással és a cefrés edények gondos lezárásával. A kierjed cefrét minél hamarabb le kell párolni, mondta a szakember.

A gyümölcsfajta megválasztása, a termőtáj adottsága, az évjárat hatása mind befolyásolják a minőséget. A legkisebb hiba a feldolgozásnál a desztillációnál ront a késztermék minőségén. Ha rossz az elválasztás, nem megfelelő gonddal választjuk el az elő- és utópárlatot az bizony nagyban befolyásolja az élvezeti értéket.

Az elkészült pálinka tárolási körülményei és az érlelés ideje szintén hozzájárulnak, hogy egy minőségi jó itallal kedveskedhessünk családunknak, vendégeinknek, mondta Nagy Attila.

Borítóképünkön: Íz, szín, illat és zamat, egyformán fontos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!