testvértelepülési kapcsolat

2017.10.01. 20:00

Szüreti felvonulást tartottak, és két jubileumot is ünnepeltek Cikón

Együtt ünnepelték a szüretet, a cikói templom fennállásának 250. évfordulóját, majd megújították testvértelepülési kapcsolatukat Cikó és Dautphetal lakói, képviselői.

Hargitai Éva

Színes forgatag vette birtokba szombaton Cikó több utcáját is, lévén, hogy a szüreti felvonulást tartották meg a településen. Sokan voltak kíváncsiak a zenével, táncosokkal, lovasokkal kísért, számos nemzetiség, hagyományőrző csoport részvételével, köztük a falu testvértelepüléséről, Dautphetalból érkezett vendégekkel haladó menetre. A délután emellett még – Völgységi Németek a Donyec medencében című – kiállításmegnyitót, valamint szekértoló versenyt is tartogatott. Az iskola udvarán a helyi óvoda és iskola növendékei, a Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bonyhád kórusa, a Bátai Vadvirág Cigány hagyományőrző csoport, a Cikói Székely-Német Hagyományőrző Egyesület, a Trachten-, Tanz und Brauchtumsgruppe Dautphe, a Bátai Tambura Zenekar, a Kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat és a bonyhádi Kränzlein Néptánc Egyesület képviselői léptek fel. A napot szüreti bállal zárták.

 

[embed]]

 

A vasárnap az emelkedett hangulatú ünneplésé volt, hiszen ekkor emlékeztek meg a római katolikus templom fennállásának 250., és a Dautphetallal létrejött testvértelepülési kapcsolat meglétnek 20. évfordulójáról. A délelőtti német nyelvű misét és koszorúzást követően a két önkormányzat polgármesterei, Haures Csaba és Bernd Schmidt ünnepélyesen kézjegyükkel látták el a partnerségi kapcsolatot megújító dokumentumokat, abbeli reményüket is kifejezve, hogy remélhetőleg a kötelék továbbra is ilyen erős marad, és húsz év múlva megismételhetik a ceremóniát.

 

 

Az ünnepségre Németországból több mint hetven fős delegáció érkezett, a misét Udvardy György püspök celebrálta, jelenlétével tisztelte meg az alkalmat Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Amreinné dr. Gál Klaudia, a Tolna Megyei Kormányhivatal igazgatója, valamint több környező település polgármestere is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!