fesztiválok

2018.07.20. 14:00

A szintetikus szerekkel óriási károkat okozhatnak maguknak

A nyári szünet a diákok számára a pihenés ideje. Egyúttal a bulik, fesztiválok szezonja is. A szórakozás mellett azonban veszélyek is leselkednek rájuk.

Venter Marianna

Fotó: Shutterstock

A nyár kísértéseinek elsősorban a fiatal korosztály van kitéve. A bulikat főként az ő számukra szervezik, és iskolai szünet lévén nekik van leginkább lehetőségük részt venni az ilyen jellegű programokon. A vakáció idejére jellemző a felnőtt kontroll lazulása is.

– Sok szülő gondolja azt, hogy nyáron kevésbé kell a gyerekre figyelni, mivel az iskola és a társadalom teljesítménykényszere csökken, holott éppen az ellenkezője igaz – mondja Kálóczi Andrea, szekszárdi RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat vezetője. – Rengeteg a szabadideje a fiatalnak, ráadásul a mai világban a gyerekek nem kapnak feladatot, gyakorlatilag nem kell semmit csinálniuk otthon, azzal a címszóval, hogy egész évben tanult, most hadd pihenjen. A sok strukturálatlan szabadidő és kevés kontroll veszélyes elegyet alkothat. Főként akkor, ha a családi légkör feszült és a szülők nem nyújtanak biztonságot – teszi hozzá a szakember.

A legveszélyeztetettebb korosztály a kiskamaszoké, a tíz-tizenkét éveseké. Rájuk kell nagyon odafigyelni, de azért nem úgy, hogy gúzsba kötve érezzék magukat. A kritikus időszak a délutáni-esti csavargás-szórakozás. Éppen ezért a szülőknek nagyon fontos ismerniük a gyerekük barátait, tudni, hogy kikkel és hol tölti az időt. Jó ha tudnak róla, hogy mit csinál, de nem kell mindenhová elkísérni, ám az sem helyes, ha este kóborolnak. Kálóczi Andrea véleménye szerint egy tíz-tizenkét éves gyereknek este kilenc óra után már nem kellene a várost járnia. Emellett fontos, hogy segítsék a szülők megtervezni a gyerek napjait, legyen naponta egy-egy kisebb feladat a szórakozás mellett. Mint mindenben, itt is az egyensúly a lényeg. Jó, ha korának megfelelő feladatot kap, de ne legyen túlterhelve. Ennek a véleménynek a kialakításában a RÉV klienseinek megismert előélete játszotta a főszerepet. A legtöbbjük ugyanis azok közül került ki, akikre nem figyeltek gyerekkorukban, vagy akiknél túl erős volt a kontroll, az autoritás. A szülői törődés, odafigyelés megelőzheti a bajt.

A szülőknek mindig legyen idejük gyermekeikre. Például, ha bulizni, vagy játszani mennek a pályára, előtte vagy utána hívják meg a gyerek barátait egy kis harapnivalóra, így meg tudnak ismerkedni velük. Az is jó megoldás, ha beszélgetnek más szülőkkel, akiknek hasonló korú gyerekük van, és átadják egymásnak a tapasztalataikat. A mobiltelefonos kapcsolattartás is jó megoldás, de meg kell egyezni a gyerekkel, hogy csak akkor hívják, ha valami fontos dolog jött közbe, amely nem tűr halasztást. Ha a szülő tízpercenként hívogatja a csemetét, hogy hol van és éppen, mit csinál, az nem igazán célravezető. A gyerekeknek, fiataloknak szükségük van korlátokra, de az nem mindegy, hogy szigorú, vagy túlságosan laza szabályokat állítanak fel számukra.

A szakember felhívta a figyelmet a designer drogokra, melyeknek egy része legális, és a megtévesztő „herbál”, illetve „bio” néven fut, azaz a legalitás és az elnevezés kapcsán az a tévhit alakulhat ki, hogy természetes anyagokról, sőt egészséges szerekről van szó. A herbált (zen) cigarettába csavarva, a kristályt, illetve egyéb stimulánsokat pedig a nyálkahártyán keresztül felszippantva, bedörzsölve használják, összetételük, tisztaságuk adagonként eltérő, ezért rendkívül veszélyes. Ezek a szintetikus szerek mérhetetlen fizikai károsodást, gyors hozzászokást, a rövid hatás miatt gyakori használatot, s fokozott pszichés tüneteket okoznak. Gyors a hozzáférés, például internetes rendelés alapján beszerezhetőek, rendkívül olcsóak, és a tudományos elméleti marketing eszközöket jól alkalmazó oldalak reklámja, a vonzó csomagolás, a megtévesztő leírások közrejátszanak, hogy könnyen hozzáférhetővé váltak.

– Sajnos, a tapasztalataink alapján a szegregátumokban, azaz a kisebb, marginalizálódott, elszegényedő városrészekben, településeken egyre inkább terjed. Mivel a szerek összetétele, elnevezése folyamatosan változik, nehéz nyomon követni, s maguk a fiatalok sem tudják, hogy mit használnak. Az elmúlt évben klienseink elmondása alapján megjelentek a szintetikus opiátok is, amiket általában stimulánssal kevernek, „ütnek fel” – mondta Kálóczi Andrea. Komoly veszélyforrás az úgynevezett drogszemét: tű, fecskendő, gyógyszeres buborékfólia, alkoholos- és energiaitalos dobozok, üvegek. Nagyon fontos, hogy aki drogszemetet lát, talál, ne menjen el mellette. Munkaidőben a 20/205-4748-as számon lehet bejelenteni, hol láttak drogszemetet. A bejelentés természetesen anonim. Amennyiben bármilyen egyéb, szenvedélybetegséggel összefüggő témában segítséget szeretne kapni valaki, akkor munkaidőben 74/413-037-es, vagy a 20-991-5495-es telefonon várják a jelentkezését. Munkaidőn kívül a [email protected] e-mail-címen lehet megtenni a bejelentést. A RÉV szakképzett munkatársai kimennek a helyszínre, megfelelő védőfelszerelésben összeszedik a drogszemetet, és gondoskodnak az ártalmatlanításáról.

Szilárd védelmet jelent az erős családi érzelmi támasz

A kipróbálás hátterében állhat a kíváncsiság, a figyelemfelhívás, a szorongás oldása, vagy a csoporthoz tartozás vágya. Hiába látják a szülők gyermekeiket nagynak, egészségesnek, mégiscsak gyerekek, akiknek a személyisége még éretlen, döntéseiket érzelmi alapon hozzák, ami sokszor nem is tudatosul. Ezért motivációikat, félelmeiket segíteni kell felszínre hozni. Sokszor hozzák ki a sodrukból a szülőket, hiszen lázadnak, szabályokat szegnek meg, feszegetik a határokat. Ám ezek hátterében a saját út, az önmeghatározás áll, s bár a látszat sokszor azt sugallja nincs a szülőre szüksége, ez nem így van. Minden fiatalnak támaszra, érzelmi támaszra, szeretetre, sokszor még fizikai kontaktusra, ölelésre van szüksége, akkor is, ha verbálisan elutasító vagy szemtelen. A tapasztalatok szerint a szerhasználat akkor válik rendszeressé, ha valamilyen érzelmi teher tartósan hat a gyermekre, amit nem tud egyedül, vagy a környezet segítségével megoldani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!