Reformáció

2017.10.26. 14:00

Bibliai ihletésű képek láthatóak a tárlaton

A reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó szekszárdi programokról tartottak sajtótájékoztatót szerdán a Művészetek Házában.

Hanol Erzsébet

Az evangélikusok és a reformátusok közös istentiszteleten ünneplik a reformációt október 31-én 17 órától a szekszárdi református templomban – emlékeztetett rá Csillagné Szánthó Polixéna, az önkormányzat humán bizottságának elnöke a tegnapi sajtótájkoztatón, illetve külön megköszönte Gonda Máriának, hogy kezdeményezésére hozták el Szekszárdra A Biblia szerepe Borsos Miklós és Szalay Lajos művészetében című, ma 18 órakor nyíló kiállítást.

Ennek részleteiről Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt. Mint mondta, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel együttműködve bibliai ihletésű alkotásokat felvonultató kiállítássorozattal emlékeznek a reformáció 500. évfordulójára. Debrecen, Győr, Kolozsvár és Budapest után Szekszárd a záróhelyszín, viszont az első, ahol Borsos Miklós és Szalay Lajos alkotásai együtt láthatóak. Mindkettejüktől grafikákat állítanak ki.

– Nem narratív módon ábrázolnak bibliai történeteket. A képek személyes hitvallások, egyéni értelmezések, megélések – mondta Kosinsky Richárd, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány művészettörténésze, a kiállítás kurátora. Elmondta, hogy a két művész nem csodákat ábrázol, hanem döntéshelyzeteket, emberi pillanatokat. – Üzenet ez a XXI. század emberének is függetlenül attól, milyen vallású, hívő-e vagy sem – tette hozzá Fertőszögi Péter.

Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója A reformáció Tolnán és Tolnában című emlékkonferenciát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A ma 12.40-kor kezdődő eseményen neves szakemberek tartanak előadást a vármegyeháza dísztermében. Zsikó Zoltán, a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója Rákász Gergely orgonista koncertjére invitált mindenkit, amelyet október 27-én, pénteken 18 órától rendeznek a Művészetek Házában. November 3-án a XXI. Levéltári Napot szentelik a reformáció témájának, november 21-én Kosinsky Richárd tart tárlatvezetést, majd december 13-án Horváth Gergely rádiós műsorvezető, író és Kókai-Nagy Viktor teológus, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense mutatja be A Biblia nem mindenkié című könyvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!