Balesetek

2017.08.29. 14:00

Eddig több baleset történt, mint tavaly

Nőtt a közlekedési balesetek száma az első félévben az előző év hasonló időszakához képest, de nincsenek baleseti gócpontok a megyében. A balesetek okozói és elszenvedői is az idősebb korosztályból kerülnek ki.

Ihárosi Ibolya, fotós: Mártonfai Dénes

Megyeri Zsolt: a 90-es években a 20-30-as, ma a 60-70-es korosztály okozza nagyobb számban a halálos baleseteket

Fotó: Mártonfai Dénes

Az első félév baleseti helyzetéről kérdeztük Megyeri Zsolt őrnagyot, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjét, aki elmondta, hogy közlekedési szempontból Tolna még mindig a második legbiztonságosabb megye az országban. 2012-ben történt a legkevesebb halálos baleset, akkor az egész évben 10-en haltak meg az utakon. Az azt követő években emelkedés volt tapasztalható 2015-ig. Majd 2016-ban ismét csökkent a halálos balesetek száma, 13-an vesztették életüket közlekedési balesetben. Az idei év első hét hónapjában a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva sajnos 100 százalékos emelkedést mutatnak a statisztikai adatok.

– A balesetek számának alakulását több olyan tényező befolyásolja, amelyre a rendőrségnek nincs hatása – mondta az osztályvezető. – A balesetek megelőzésének egyik fontos eszköze a fokozott ellenőrzés, melynek nem a szankcionálás a fő célja, hanem a balesetek megelőzése. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a közlekedők figyelmét felhívjuk a médián keresztül a szabályok betartására, az aktuális veszélyekre.

– A nyári időszakban a baleset-megelőzés leginkább a gyermekekre irányul – folytatta Megyeri Zsolt –, hiszen közlekedésbiztonsági szempontból ők vannak a legnagyobb veszélyben. Ugyanakkor az is látszik, hogy az utóbbi időben többen vesztik életüket az utakon az idősebb korosztály tagjai közül, ezért őket is meg kell szólítani. Ennek érdekében a kollégáim a nyugdíjas otthonokban és klubokban előadásokat tartanak, és felhívják az idősek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre.

A baleseti okok között még mindig a gyorshajtás vezet. Mint az osztályvezető elmondta, a statisztikák tanulmányozása során először megnézik, hol történik a legtöbb ilyen eset. A korábbi intézkedéseknek köszönhetően nincs baleseti góc a megyében.

Pár éve a tengelici útkereszteződésben négy halálos baleset történt hat hónap alatt. A Magyar Közúttal közösen végrehajtott forgalomtechnikai beavatkozás eredményes volt, azóta nem történt a kereszteződésben halálos baleset.

A főutakon sincs baleseti góc, a sötétvölgyi elágazó környéke viszont veszélyes szakasz. Azt tervezik, hogy kitesznek egy 8 négyzetméteres baleset-megelőzési táblát, amely felhívja erre a figyelmet.

Meglepő kijelentést is tett Megyeri Zsolt. Veszélyforrásnak nevezte, hogy sok utat felújítottak mostanában. Ennek az a magyarázata, hogy mivel jobb az aszfalt minősége, az autósok gyorsabban hajtanak. Míg pár éve a gyorshajtás miatt bekövetkezett balesetek aránya 30–35 százalék volt, most eléri a 40-et, sőt, még kicsit meg is haladja.

A balesetszám-növekedéshez hozzájárul az is, hogy sok volt a csapadékos nap – mondta az osztályvezető. – A közlekedők sajnos nem veszik figyelembe, hogy síkos, nyálkás az út, ezért elvesztik uralmukat járművük felett és az árokba sodródnak, felborulnak vagy nekiütköznek egy tereptárgynak. Közlekedésbiztonsági szempontból is nagyon fontos a szülői példamutatás – hangsúlyozta.

Lépések a ranglétrán

Megyei Zsolt rendőr őrnagy 1971-ben született Szekszárdon. 1990. szeptember 1-je óta teljesít hivatásos rendőri szolgálatot. Pályafutását járőrként kezdte a szekszárdi rendőrkapitányságon, majd a főkapitányságon folytatta. 2003. november 16-tól megbízott alosztályvezető, majd a Rendőrtiszti Főiskola elvégzését követően kiemelt főelőadó, később alosztályvezető. 2013. május 1-jétől a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közlekedésrendészeti Osztály megbízott osztályvezetője, majd szeptembertől kinevezett osztályvezető. Nős, egy gyermekük van. Tavaly elnyerte az „Év rendőre” kitüntető címet.

Címkék#balesetek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!