Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesülete

2019.02.20. 07:00

Egyedi pálinkát készítve vállal egyedi küldetést az egyesület

A törvény, bizonyos megszorításokkal, már több mint tíz éve lehetőséget ad arra, hogy gyümölcsössel rendelkező magánszemélyek is főzzenek pálinkát saját felhasználásra. Az viszont már valamivel újabb kezdeményezés, hogy ezen személyek közül többen úgy döntöttek: létrehozzák a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesületét.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Pálinkás jó reggelt! – köszönthetnénk tréfásan a szerveződés délelőtt érkező, öt Tolna megyei tagját, ám a csapatot nagyon is komoly szándékok vezetik. Erről győz meg az a tiszteletre méltó eredmény és célkitűzés halmaz, mely jóval túlmutat az otthoni főzés és fogyasztás szokványos keretén.

– Már jó ideje versenyeken is megjelenünk saját termékeinkkel – közölte Zsikó Zoltán, az egyesület alsónyéki tagja. – Örömmel mondhatjuk, hogy pálinkáinkkal ott vagyunk az élmezőnyben. Bizonyítottunk nemzetközi megmérettetéseken is, ezzel is öregbítve ennek a hungaricum italnak a jó hírét.

Varjas Zoltán nemrég a fővárosban járt szakmai konferencián. A bátaszéki termelőben némileg rossz szájízt hagyott, hogy egyes vélemények szerint a „garázsfőzők” rontják a jó magyar pálinka hitelét.

– Ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítottuk és bizonyítjuk folyamatosan – utalt a remek versenyeredményekre. – Tesszük azt anélkül, hogy anyagilag profitálnánk belőle, de nem is ezért foglalkozunk a pálinkával.

Az ugyancsak bátaszéki Gerencsér János jó nevű bortermelő, családi gazdaság vezetője. – A magyar ember a mi „vallásunk” szerint bort iszik és pálinkát – jegyezte meg. – Ezért gondoltunk arra, hogy a szőlő egy részéből pálinkát készítünk. Feleségem, aki szintén letette névjegyét a bortermelésben, hivatásos bíró is egyúttal. Pálinkaversenyek rendszeres meghívottja.

– Miképp férjem említette, alapvetően borral foglalkozunk – folytatta Gerencsér Jánosné, illetve, ahogyan sokan ismerik, Izabella. – Miután mindent hasznosítani igyekszünk, ami a szőlőből származik, belevágtunk a pálinkakészítésbe is. Hadd hangsúlyozzam, hogy a pálinka nem a berúgás eszköze! Hanem olyan, a gasztronómiához köthető élvezeti cikk, mely – hasonlóan a borhoz – kifinomultságával ad többletélményt például egy különleges vacsorához. Ezt szeretnénk személyesen és egyesületi szinten is tudatosítani minél több emberben.

Éppen a gondolatmenet végén lépett az irodába Muth József. A Bátáról érkezett elnökségi tag ugyancsak a szakma, tehát a bor- és pálinkakészítés erősítője és tekintélye. Ez azonnal kiderül lényegre törő, nyomdakész fogalmazásából.

– Miután engedély, eszköz és tudás rendelkezésre állt, megszületett az igény az otthoni, minőségi pálinkafőzésre – kezdte mondandóját. – Az egyesület létével is hozzájárult ahhoz, hogy minél jobb eredményeket érjünk el. Időnként megkérdezik tőlünk, hogy miért van szükség ennyi versenyre? A minőség folyamatos emelése mellett azért, mert a pálinka nem a magányosság, hanem a barátság, az összetartozás és a kultúra itala. Így és ezért is lett hungaricum. Nem önmaga által, hanem azért, mert köréje fonódhat az örömmel végzett munka. Ezzel együtt is látni kell, hogy a magán főzésre, minden fejlődése és számos komoly eredménye ellenére, még mindig rávetül a nagyok árnyéka. Meg kell küzdenünk a téves véleményekkel is: a köztudatban az rögzült, hogy a kereskedelmi főzdék jobbára azért nem képesek a piacon kiteljesedni, mert a magánfőzdék termékei lenyomják az árakat... Mi nyitottak vagyunk a versenyre, amennyiben az egyenlő feltételek mellett zajlik.

A fenti gondolatokból erőteljesen kiviláglik, hogy az egyesület – tagjaival egyetemben – bízik magában. Abban, hogy tisztességgel megállja a helyét az általa betöltött szerepben, anélkül, hogy azon túl kívánna terjeszkedni. A tagok által készített pálinka jelenleg nem kerül, nem is kerülhet kereskedelmi forgalomba. Viszont ettől még bízvást lehet megyénkben olyan „Tolnaicum”, mely egy–egy tájegység, kistérség vagy község különleges ízét kínálja minden vendégnek.

Dél-Koreából is várnak nevezőt a májusi versenyre

A Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesülete, karöltve Báta önkormányzatával, immár negyedszer rendezi meg a településen a nemzetközi pálinkaversenyt. A május 11-re, a falunapra tervezett megmérettetésre Horvátországból, a Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és a Vajdaságból egyaránt várják a szaktársakat. Sőt, családi kapcsolat révén még dél-koreai nevezőre is számít a rendezőség. Emellett négy-öt pálinka lovagrend is elküldi tekintélyes tagjait, úgy a bírálatra, mint a díjkiosztóra. Tavaly egyébként nem kevesebb, mint háromszáznegyven minta került a bírálóbizottság elé.

– Amiképpen a magyarság, ugyanúgy ez a verseny is átível határokon, az egész Kárpát-medence képviselteti magát – adott összegzést Muth József. – A versenyen túl, illetve azon kívül pedig mindannyian élünk az alkalommal és megízleljük versenytársaink, egyúttal barátaink kiváló pálinkáit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!