Szekszárdi Szüreti Napok

2018.09.17. 17:30

Egyértelműen pozitív a mérleg a rendezvény után

A szervezők közül van, aki értékelésében hibátlannak, más sikeresnek nevezte a Szekszárdi Szüreti Napokat. A város legnagyobb összművészeti fesztiválján az előzetes becslés szerint legalább tizenegy-tizenkétezer ember ünnepelte a bort.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Pozitív visszajelzéseket kapott a borászoktól Herrné Szabadi Judit, a Szekszárdi Borvidék Nkft. ügyvezetője. Elmondta, hogy a csütörtök, a péntek és a vasárnap nagyon kellemes volt a Szekszárdi Szüreti Napokon, amikor a borászok beszélgetni is tudtak azokkal, akik a standjuknál kóstoltak bort. – A szombati nap másról szólt, rengeteg volt a turista. Szeretjük őket, úgyhogy örültünk, hogy jöttek – mondta az ügyvezető. Úgy látta, a korábbinál is több volt a külföldi: németekkel, hollandokkal, finnekkel is találkozni lehetett a forgatagban. Herrné Szabadi Judit arról is beszélt, hogy ez a fesztivál azért is különleges, mert itt csak a szekszárdi borászok állítanak ki, illetve az ő jogosultságuk eldönteni, ki az, aki standjával megjelenhet a rendezvényen. A Tolnai Borvidék hagyományosan képviselteti magát, a vendég rajtuk kívül a Törley Pezsgőmanufaktura volt, amely kézi munkaerővel, hagyományos eljárással készíti italait. Képviselőik véleménye az volt, hogy a Szekszárdi Szüreti Napok közönsége érdeklődő és kedves, a kulturális kínálat pedig változatos volt és nívós.

Zsikó Zoltán, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója szerint sikerült hibátlanul lebonyolítani a rendezvényt. A fellépők igazán kitettek magukért, és a látogatók közül mindenki megtalálhatta a kedvére való szórakoztató programot. A rendezvény leglátványosabb eleme most is a szombat délutáni szüreti felvonulás volt. A kétezer vonulót számláló menetben megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, valamint néptáncegyüttesek. A koncertek ezrével vonzották az érdeklődőket, Zsikó Zoltán kiemelte, hogy a zárónapon, Balázs Fecó koncertjén, amely emelkedett lezárása volt a kulturális eseményeknek, tele volt a Béla király tér.

 

Vendéglátós szemmel

Évről évre egyre több vendéget vonz a Szekszárdi Szüreti Napok, és beváltotta a vendéglátósok reményeit, tudtuk meg Schilling Pétertől, a Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület alelnökétől. A szombati napon az ízek utcájában is elérték a kritikus tömeget, de általában az egész hétről elmondható, hogy nem az alvásról szólt. Az éttermek esetében ez az erőpróba komoly stábot igényel, hiszen egyszerre két helyen kell jelen lenni, de az eseményen való részvétel növeli a vendéglátóhely presztízsét, véli az alelnök. Azt is elmondta, hogy a rendezvény vendéglátós szemmel mozgalmas, fárasztó és nagyon jó lehetőség, ráadásul még a stand megdizájnolása is örömet okoz. Schilling Pétertől azt is megtudtuk, hogy a turisták el vannak ájulva a várostól, és hogy a következő rangos gasztronómiai esemény a Márton nap lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!