kultúra

2017.10.02. 07:00

Országos Könyvtári Napok – Érdemes böngészni a megyei programkínálatot

Programok tömkelegével várják a héten, október 2. és 8. között az érdeklődőket a megye bibliotékái az Országos Könyvtári Napok keretében.

Hargitai Éva

Tolna megyében számos könyvtár csatlakozott a Informatikai és Könyvtári Szövetség által idén is megszervezett Országos Könyvtári Napokhoz. A hazai könyvtári rendszer legátfogóbb, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő programsorozata idén a Csak tiszta forrásból összefoglaló címet kapta. Több mint kétezer könyvtár közreműködésével, több ezer program várja október 2. és 8. között az érdeklődőket.

A szervezők tájékoztatója szerint a céljuk az, hogy a középpontba kerüljenek azok a mindenki számára hozzáférhető lehetőségek, amelyek a tájékozódáshoz, ismeretszerzéshez, kulturált közösségi együttléthez nyújtanak segítséget, minél több embert szeretnének könyvtárlátogatóvá tenni.

Az altémákat is ezeknek a céloknak megfelelően határozták meg, melyek a következőek: Információforrások, tudásforrások; A boldogság forrásai; Az élet forrása, a víz; Népi hagyományok – múltunk forrásai; A természet forrásai – Mozdulj ki!

Október 8-án a program zárásaként pedig ismét Könyves Vasárnap lesz, amelyre a könyvtárak rendhagyó programokkal, rendkívüli könyvtárnyitással, érdekes találkozásokkal, sokféle meglepetéssel várnak mindenkit. A délelőtt elsősorban a családoknak szól meséket, gyerekdalokat, játékokat kínálva a kicsiknek, a délutáni és esti órák a felnőtteknek ígérnek kikapcsolódást, szórakozást, zenés együttlétet.

Az alábbiakban megyénk legnagyobb könyvtárainak kínálatát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Illyés Gyula Megyei Könyvtár, Szekszárd

Október 2.:  Vendégünk Sándor Anikó, az El Camino-könyvek szerzője, 17 óra.

Október 3., Információforrások: Bemutatjuk legújabb adatbázisunkat – Szepesi László interjúi, 16.30. Gemenc az árterek világa – Barkuti Balázs filmje, utána beszélgetés az alkotóval, 17.30.

Október 4., A víz az élet forrása: Nagy Könyves Beavatás – az ifjúsági olvasóklub megalakulása, 15.30. Mindennapi műanyagaink élettani hatásai? – Dr. Hetesi Zsolt és Dr. Németh Zsolt előadása, 17 óra.

Október 5.: Alakváltók – a 2017. évi Mészöly-díjas író, Szabó Róbert Csaba könyve, 16.30. Író-olvasó találkozó Fejős Évával, 18 óra.

Október 6., Múltunk forrásai: A bilincs a szabadság legyen – Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése. A szerkesztő Nagy Boglárka mellett közreműködik Rubányi Anita és ifj. Töttős Gábor, 17 óra.

Október 7., Mozdulj ki!: 22 ezer lépés Szálkától Grábócon át Sötétvölgyig. Az Erzsébet tisztáson játékos kvízkérdések a környezetvédelemről Dombai Szilviával, 8 órai kezdettel.

Október 8., Könyves Vasárnap: Ingyenes beiratkozás, kétóránként pincétől a padlásig túra a könyvtárban, 9-18 óráig. Tájékoztató a könyvtári fejlesztésekről – Dr. Haag Éva alpolgármester, Liebhauser János, 15 óra. Öleld meg a könyvtárad, 15.30. Minőség a borban, kávéban, zenében a könyvtárban – Németh János, Tóth Sándor, Kovács Gábor, 16 óra.

Solymár Imre Városi Könyvtár, Bonyhád

Október 2.: Baba torna, 9 óra. Hordozós torna, 10 óra.

Október 3.: Gyermekeink egészsége – felkészülés az őszi-téli időszakra természetes úton, 10 óra. Ne váljon áldozattá, 10 óra. Könyvtárhasználati óra, 10.45. NETInfó (IKER 1 tanfolyam), 16 óra.

Október 4.: Hófehér kelepce – a nyomozás öröme Howard Matheuval, 9 óra. A fáraó jogara, 10 óra. A harmadik – Holden Rose nyomozós könyve, 11 óra. A zene és ének forrása – zenebölcsis foglalkozás, 10 óra. A zene öröme – Tatai Ernő hangszerkészítő kiállításának megnyitója, 17.30.

Október 6.: Sárköz díszítő motívumai – időszaki kiállítás, Velünk élő történelem- „Dicső 13-ak” .

Október 5., Szabó Magda Nap - az írónő születésének 100. évfordulója alkalmából: Totó (Szabó Magda élete és munkássága), 9-17 óra. Szemelvények megfilmesített műveiből, 10 óra. Könyvborító tervezés Szabó Magda műveihez pályázat eredményhirdetése, 16 óra. „Víz az élet forrása” – rajzpályázat kiállításának megnyitója és eredményhirdetése, 16 óra. NETInfó (IKER 1 tanfolyam), 16 óra. Szabó Magda emlékest – Lovas Csilla és Rubányi Anita, 17.30.

„Legyél te is határvadász!” – információs pult.

Október 7.: „Fedezd, fel a Sárközt” – Balázs Kovács Sándor könyvbemutatója, előadása, 16 óra.

Október 8., Szőlőkapkodó vasárnapi mulatság: Könyvbörze 13.30-17.00. Stikeez és focis kártya csere-bere, 13.30. Szőlőtől a borig – kiállítás, a Völgység borai kiállítás, 13.00-17.30. Szüreti kézműves délután a gyermekkönyvtárban, 15 óra. Bordalokat ad elő a szekszárdi Muslinca kórus, 15.30. A Völgység borainak kóstolója, 16 óra. Rejtvény eredményhirdetés, 16.30. Rendkívüli nyitvatartás, ingyenes beiratkozás december 31-ig.

Egész héten: tárlókban kiállítások, megbocsátás hete, a könyvtár bemutatása, emlékszobák megtekintése.

Pákolitz István Városi Könyvtár, Paks

Október 3.: Internethasználati fogadóórát tart Nagy László, 8-16 óra.

Október 4.: Veszíts el egy könyvet! című játék, amelynek keretében a város különböző pontjain csomagolópapírban elrejtett könyveket lesz érdemes keresni. A programhoz kapcsolódva helytörténeti totót is hirdettek A Mi Dunánk címmel. A kérdéssor megválaszolására október 5-ig lesz lehetőség, majd október 8-án hirdetnek eredményt.

Október 8., Könyves Vasárnap: Átadják Az év olvasója címet, valamint kihirdetik a könyvtári programok eredményeit, 15.30. Ugron Zsolna Hollóasszony című könyvének bemutatója során pedig az érdeklődők személyesen az írónőnek tehetik fel kérdéseiket, 16 óra. A gyermekkönyvtárban társasjáték klubfoglalkozás lesz, 16 óra.

Tinódi Könyvtár, Dombóvár

Október 2-8.: Egész héten vetítés digitalizált régi újságokból, valamint régi gunarasi képeslapokból; 100 éve született Szabó Magda – kiállítás.

Október 2.: Rendhagyó természetismeret óra Telegdi Ágnessel „Vizes élőhelyek” címmel alsó tagozatos diákoknak, 10 óra.

Október 4.: Tolmácsi Tibor tűzoltó hadnagy tűzvédelmi előadása középiskolásoknak, 8 óra. Gunaras 45 – Orbán János nyugalmazott építész vetített előadása Gunarasfürdő építéséről, 17 óra.

Október 6.: Papírszínház előadás – A vízcsepp, 10 óra.

Október 8., Könyves Vasárnap: Kerekítő Mondókás Móka Deli Orsival, „Egy csepp Dombóvár” – fotópályázat eredményhirdetése és a beküldött fotók kiállításának megnyitója, ingyenes beiratkozás, késedelmi díjak elengedése.

Könnyű László Városi Könyvtár Tamási

Október 2.: Humorról félig komolylan – Élkes László író, újságíró előadása, 18 óra.

Október 3.: Cilike, a hiszékeny egérke – a Tekergő bábszínház előadása óvodásoknak, 10 óra.

Október 4: A Földközi-tenger gyöngyszemei, Korzika és Szardínia – dr. Révész Ottó vetített képes úti beszámolója, 18 óra.

Október 6.: Facebook – Figura Ede előadóművész műsora iskolásoknak, 10 óra. Üzenet a szeretetről – Járvás Katalin előadóművész, zongoraművész zenés irodalmi estje Müller Péter Szeretetkönyve nyomán, 18 óra.

Megbocsátás hete és ingyenes beiratkozás!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!