évforduló

2019.05.19. 20:00

Jubileumi ünnepet tartottak a hétvégén a bukovinai székelyek

Harminc éve alakult a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége. Több helyen megemlékeztek a kerek évfordulóról.

Hanol Erzsébet – Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Emlékülést és konferenciát rendeztek szombaton Bonyhádon a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége megalakulásának harmincadik évfordulóján. A program hálaadó szentmisével kezdődött, amelyet Pater Illés Albert jezsuita szerzetes celebrált.

Ezt követően kutatóhelyet adtak át a Székelyházban. Illés Tibor, a szövetség elnöke elmondta, hogy szeretnének olyan bázis lenni, ahol a népcsoporthoz köthető mindenféle dokumentum fellelhető. Az avató után Illés Tibor és Filóné Ferencz Ibolya polgármester mondott köszöntőt, majd Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, korábbi elnök foglalta össze a szövetség elmúlt harminc évét. A programot konferencia zárta, a jövőt meghatározó előadásokkal.

Fotó: Makovics Kornél

Az országos szövetség megalakulása előtt jöttek létre a helyi szervezetek, köztük a Teveli Székely Kör, amely szintén fennállása harmincadik évfordulóját ünnepli idén. Erős Pál elnök elmondta, hogy az ünnepi szentmise után a Székelyház falán emléktáblát avattak a már elhunyt alapító tagok emlékére, illetve megkoszorúzták a korábbi vezető, Guthné Csaba Mária sírját. A délutáni kulturális műsorban a csíkmadarasi vendégek és a Kisdorogi Székely Kör énekkara lépett fel. A napot bál zárta.

Megemlékezést tartottak Bátaszéken, hiszen a Bátaszéki Székelyek Baráti Köre ugyancsak harminc éve alakult. Kismődi István elnök elmondta, a szentmise után a Tájházban emlékeztek az elmúlt évtizedekre. Harminc éve huszonnyolcan voltak az alapítók, mára százkilenc tagja van a körnek. Nagyon büszkék a kórusukra és a tánccsoportra, melyek tagjai helyi és országos rendezvényeken, fesztiválokon nagy sikerrel szerepelnek. Vasárnap az 1939-es május 18-ára is emlékeztek, amikor leégett Józseffalva.

Izményben bukovinai székely gyermekcsoportok találkozóját rendezték. Csiszár Éva művészeti vezető elmondta, hogy két éve alakult a Sebestyén Vince vezette felnőtt csoport utánpótlását biztosító gyermekcsoport, amelynek tagjait szerették volna megajándékozni egy Csurgó koncerttel. A környező települések csoportjait is meghívták, a koncert előtt így közel százhúsz gyerek táncolt bukovinai székely népviseletben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!