Kábítószer-ellenes Világnap

2019.06.26. 20:00

Lépésben, szertelenül túráztak a világnapon

Immár ötödik alkalommal hívta túrával egybekötött piknikre több civil szervezet és a szekszárdi önkormányzat közreműködésével a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat az érdeklődőket a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából.

TEOL

Fotó: Makovics Kornél

Jó volt a buli, mindenki tapsolt – mondta viccelődve Nepp Péter Zoltán tegnap a sötétvölgyi túra teljesítése után a dolgukat megnehezítő szúnyoginvázióra utalva. A szekszárdi Humánszolgáltató Központ hétfős csapatával járták be az ötkilométeres útvonalat, amelynek – bevallása szerint – az első állomása sikerült nekik a legjobban, ahol például fűszereket, növényeket kellett felismerniük illat alapján. Gárdájuk számára a kilátói szakasz bizonyult a legnagyobb kihívásnak, ugyanis némi információs kavarodás miatt ott csak kisebb kitérővel sikerült visszatérniük a megadott útvonalra. Összességében jól érezték magukat.

A programon negyvenöt fő vett részt – tudtuk meg Kálóczi Andreától, a szekszárdi RÉV szolgálat vezetőjétől. A túrázók a hőséggel és a már említett szúnyogokkal dacolva teljesítették a távot és oldották meg az egyes állomásokon az ügyességi, logikai és sport feladatokat. Miután visszaérkeztek a Sötétvölgyi Rendezvényközponthoz lazításként Szabóné Kiss Ágnes előadásában hallgathattak népdalokat az erdő témakörében, majd egy ebéddel vendégelték meg őket.

A világnapot életre hívó ENSZ szándéka szerint szerettük volna felhívni a figyelmet a drogproblémára, és együttműködésre buzdítani a civil szervezeteket – mondta Kálóczi Andrea a Lépésben, szertelenül! 2019 névre keresztelt programról. Hozzátette, egyúttal szándékuk volt megmutatni, hogy vannak olyan kikapcsolódási lehetőségek, amelyek alternatívát jelentenek a kábítószerrel szemben. Mindennek érdekében számos önkéntes dolgozott.

Nőtt a drogfogyasztók száma

Az ENSZ döntése alapján 1987 óta június 26-át tartják számon Kábítószer-ellenes Világnapként. A szervezet szerdán Bécsben közzétett kábítószerügyi jelentéséből kiderül: 2017-ben a világon 271 millió drogfogyasztó volt, 2009-hez képest 30 százalékkal nőtt a számuk. Összességében a 15 és 64 év közötti lakosság 5,5 százaléka fogyasztott kábítószert a vizsgált időszakban. A jelentés megállapította azt is, hogy 2017-ben mintegy 35 millió ember volt drogfüggő vagy szorult orvosi kezelésre kábítószer fogyasztása miatt, és 585 ezer ember halála volt visszavezethető drogfogyasztásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!