polgárőrség

2017.10.03. 17:30

Lovas polgárőrök szolgálnak ezentúl Pakson is

Tíz fővel megalakult a Paksi Polgárőr Egyesület lovas tagozata. Az új belépők elsősorban a város külterületein szeretnének járőrözni, de természetesen más feladatra is bevethetőek.

Vida Tünde

Jelentősen megemelte a megyében szolgálatot teljesítő lovas polgárőrök számát az újonnan alakult paksi csoport: szombaton tízen tettek sikeres gyakorlati vizsgát a Fenyves Lovastanyán. Velük együtt immár negyvenkettőre nőtt a lovas polgárőrök száma Tolnában. A vizsgát egy több elemből álló felkészítés előzte meg.

Elsőként Pénzes Gábor lovasedző, katonai hagyományőrző huszár alezredes dolgozott a jelentkezőkkel, akik az osztályban a lovaglás, a csapatmozgás fortélyait tanulhatták meg. A dolog pikantériáját az adta, hogy egy kivételével a western stílust képviselik a résztvevők.

– Magyarországon elveszni látszik a hagyományos használati lovaglás, de ha vissza akarjuk hozni, akkor azt legegyszerűbben a western lovaglás módszerével tehetnénk meg – fogalmazott Pénzes Gábor.

Nádai Nagy Péter lovastréner is kemény próbatétel elé állította a lovasokat és persze a lovakat is. Szokatlan hangokat és egyéb külső hatásokat kellett elviselniük, hol láncfűrésszel riogatták őket, hol füsttel, hol pedig szappanbuborék-felhővel. A paksi polgárőrség újonnan alakult lovas tagozata tagjainak gyakorlati teljesítményét Nádai Nagy Péter, aki az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozat elnökségének lovasok és lovak kiképzéséért felelős tagja, átlagon felülinek értékelte.

A jelentkezőknek ezek után elméleti felkészültségükről is számot kellett adniuk.

A tíz új lovas polgárőr többsége a Fenyves Lovastanya, illetve az itt működő Csámpai Lovassport Egyesület lovasa. Ledneczki László tulajdonos, az egyesület vezetőségi tagja azt mondta, egyrészt az erdőt járva rengeteg szemetet látnak, ami mellett nem szeretnének „szó nélkül elmenni”, másrészt – mint hozzátette – ők is szeretnének tenni a helyi közösségért, és ez is kézenfekvőnek tűnik egy ilyen egyesület esetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!