mag vagy palánta?

2021.05.18. 14:00

Május közepén már az érzékenyebb növényeket is kiültethetjük

Az idei tavasz bőven tartogatott meglepetéseket számunkra, ám az év ötödik hónapjában járva már egyre többször számíthatunk melegre.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Talán az egyik leggyakoribb kerti munkák egyike a fűnyírás. A gyakori esők szinte „húzzák ki a földből” a fűszálakat. Ha tehetjük, ne is szedjük össze a levágott füvet, hiszen ingyen tápanyagot jelent a földünknek.

A kiskertünkben május közepén már az érzékenyebb növényeket, palántákat is kiültethetjük. Azt jó tudni, hogy melyik zöldséget hogyan érdemes kiültetni, illetve azt is, hogy magról szaporítsuk-e vagy palántaként neveljük. Mielőtt nekiállunk vetni, fontos, hogy olvassuk el a tasakon leírtakat, és aszerint vágjunk bele. Általánosságban elmondható, hogy a vetőmagról történő termesztés azoknál a növényeknél nem szerencsés, amelyeknek hosszú a növekedési idejük.

Amiket májusban nyugodtan vethetünk magról: hónapos retek, spenót, sárgarépa, petrezselyem, borsó, rebarbara, mángold, cékla (május közepe), bab (május elejétől július elejéig) és a salátafélék. Magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha nem szeretnénk magunk sokat bíbelődni a palántázással, akkor vásároljunk és ültessük ki még ebben a hónapban a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt.

Fordítsunk nagy gondot az öntözésre, amit rendszeresen el kell, hogy végezzünk, főleg a szárazabb időszakokban. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. Májusban jelenik meg a legtöbb kártevő, ezért a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk.

A kártevők esetében is az igazán jó védekezés a megelőzés lehet

A legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés. Az alábbi dolgokra figyeljünk, és jó eséllyel megelőzhetjük a kártevők elszaporodását: válasszunk ellenálló fajtákat, tartsuk tisztán a konyhakertet (szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása). Ugyanaz a faj lehetőség szerint három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre. Ültessünk segítő, védő növényeket.

Borítóképünk: A növényeket legjobb kora reggel megöntözni, főként a szárazabb időszakokban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!