baleset-megelőzés

2021.03.01. 14:00

Már gyerekkorban tanítani kell a közlekedés fontos szabályait

Kiemelt figyelmet fordítanak Dunaszentgyörgyön a baleset-megelőzésre, ahol táblákat helyeztek ki a kerékpárosok védelme érdekében. A megelőzés azonban nem csak ezen múlik, már egészen fiatal kortól tanítani kell a gyerekeket a biztonságos közlekedésre.

Kalmár Klaudia

Fotó: TMRFK

Minden településen fontos a baleset-megelőzés, külön kiemelni települést nem lehet baleset-megelőzés szempontjából, hiszen mindenhol vannak olyan helyi adottságok, amelyek miatt fontos, hogy balesetmegelőzési kampányok induljanak. A legutóbbi akció, amely a közelmúltban Dunaszentgyörgyön történt, amikor egy új közösségi tér átadását követően figyelemfelhívó táblát adományozott a Paksi rendőrkapitány a település polgármesterének – tájékoztatott Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Egyre több a kerékpáros Dunaszentgyörgyön, így a település baleset-megelőzést célzó táblát kapott a Várdomb utcában, ahol a település óvodája, iskolája és orvosi rendelője található. Végh Lajos, Paks rendőrkapitánya és Hermann Gábor, a közlekedésrendészet osztályvezetője „Vigyázz ránk” feliratú táblát adott át Kirnyákné Balogh Máriának, Dunaszentgyörgy polgármesterének. A táblák célja a baleset-megelőzés, mely eddig hatásosnak bizonyult.

Az újonnan kialakított közösségi térre kihelyezett táblákról a polgármester úgy nyilatkozott, hogy az autósokat szeretnék visszatartani, illetve lassabb hajtásra figyelmeztetni, majd hozzátette, hogy egyre több gyermek közlekedik kerékpárral, akik a legtöbbször figyelmetlenek és előfordul, hogy kihajtanak a kocsik elé, de a gyalogosokat is szeretnék védeni.

Kirnyákné Balogh Mária ezért vette fel a kapcsolatot a Paksi Rendőr-kapitányság vezetőivel, akik figyelemfelkeltő táblákkal siettek a segítségükre, mivel a reggeli és délutáni órákban meglehetősen nagy a forgalom a Várdomb utcában. De nemcsak a táblákkal próbálják megóvni a lakosokat, Bíró Ilona és Török Tamás, a helyi körzeti megbízott a közlekedéssel kapcsolatos témában balesetmegelőzési előadásokat is szervez, melyeket óvodásoknak, iskolásoknak, a település lakóinak és az időseknek is megtartanak.

Komlósiné Kiss Anett a Dunaszentgyörgyi akció kapcsán kiemelte, Tolna megyében rendszeresen szerveznek balesetmegelőzési kampányokat. Ezeket ünnepekhez csatolják, például minden év január elsején Józan Újév elnevezésű kampányt szerveznek a Tolna Megyei Rend­őrkapitányság balesetmegelőzési munkatársai, de nőnap alkalmából is szoktak virágokat adni azoknak a női sofőröknek, akiknél az ellen­őrzések során mindent rendben találtak. Emellett szokott lenni Józan Húsvét elnevezésű kampány is, mely húsvét hétfőn kerül megrendezésre, ilyenkor szintén ellenőrzik az autósokat és szintén ajándékban részesülnek azok, akiknél minden rendben volt.

– A mindennapokban is folyamatosak a balesetmegelőzési kampányok, kollégáim már kis óvodás kortól készítik fel a gyermekeket arra, hogy milyen a biztonságos közlekedés. A megye számos óvodájába járnak el az iskolarendőrök és az ovizsaruk. Különösen nagy hagyománya van ennek a Paksi térségben, ahol már tizenévvel ezelőtt is balesetmegelőzési versenyekre készítették fel az óvodásokat, aminek következtében több alkalommal is országos bajnokok lettek.

A felnövekvő generáció az, amely a későbbiekben majd a saját gyermekeit a biztonságos közlekedésre fogja nevelni. Egyértelmű lesz az, hogy gyerekülésben üljön a gyermek és megfelelően legyen rögzítve az autóban, egyértelművé válik számukra, hogy a biztonsági öv számos esetben életet menthet, amikor egy balesetet követően nem zuhan ki az autóból akár az utas, akár a jármű vezetője. Már kicsi kortól elkezdve kell oktatni számukra ezeket, hiszen ezzel lehet a legtöbbet elérni. Tolna megyében ez nagyszerűen működik – tette hozzá.

A számadatok azt mutatják, hogy a gyermekek a legkevésbé érintettek a gyalogos balesetekben. A gyermekeket a szülők nagy része már egészen az iskolakapuig viszi reggelente, és amikor reggel közlekednek, akkor figyelmesen kelnek át a gyerekek a zebrákon. Nagyon ritka az, amikor azért következik be baleset, mert a gyerekek figyelmetlenül lépnek le az úttestre.

Egy biztos, a gyermekek és az idősek azok, akik a leginkább veszélyeztetettek a gyalogos közlekedésben, hiszen a gyalogos közlekedés folyamán nincs olyan kötelezettsége egyetlen gyalogosnak sem, hogy ismerje a közlekedési szabályokat, illetve ők azok akik koruknál fogva nem tudnak megfelelően koncentrálni arra, hogy hogyan keljenek át az úttesten, illetve az idősebbek mozgása sem olyan már, mint a fiatal felnőtteké.

Fontos a sisak

Sok oka lehet a biciklis baleseteknek. Valamiért nem tudják a járművet az úttesten tartani, elesnek, beakad a kerékpárba a lábuk, vagy éppen nincs rajtuk megfelelő védőfelszerelés, amely nem kötelező, de nagyon ajánlott. Sok esetben a sérülések elkerülhetőek a megfelelő védőfelszereléssel.

Néha meglepőek a balesetek okai

A kerékpáros balesetek, amelyeknek az okai talán meglepőek lehetnek, főként Szekszárdon történtek, mégpedig a meglévő kerékpárutakon. Különösen azokban az időszakokban fordulnak ezek elő, amikor nagyon fúj a szél vagy esik az eső. Történt több olyan, sérüléssel járó közlekedési baleset, amikor az egymással szemben közlekedő kerékpárosok azért ütköztek össze, mert túlságosan előre tartották az esernyőjüket vagy nagyon cserben hagyta őket a térlátásuk, és nem figyeltek fel arra, hogy velük szemben közlekedik másik kerékpáros is az úton. Ilyen baleset több is volt az elmúlt időszakban.

Borítóképünkön: Kirnyákné Balogh Máriának átadja a táblákat Hermann Gábor és Végh Lajos (jobbra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!