Szekszárdi Járási Ügyészség

2019.02.14. 11:30

Megújult február elejétől az ügyészségi nyomozás szervezete

Megváltozott a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség eddigi elnevezése. 2019. február 1. napjától ismét Szekszárdi Járási Ügyészség a szervezet hivatalos megnevezése.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

A Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség neve február elsejétől Szekszárdi Járási Ügyészség.

A változtatást az indokolta, hogy ettől a naptól megújult az ügyészségi nyomozás szervezete, amelynek az a lényege, hogy az ügyészségi nyomozás eddigi széttagolt rendszere egy egységes struktúrába, a Központi Nyomozó Főügyészséghez és az alárendeltségében működő öt regionális illetékességű ügyészséghez került. Ezek Budapesten, Debrecenben, Győrben, Kaposváron és Szegeden találhatók.

Dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint így a Tolna megye területén elkövetett és kizárólagos ügyészségi hatáskörbe tartozó bűncselekmények nyomozása ezt követően a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészséghez tartozik. Ugyancsak ide tartozik még Baranya, Somogy és Zala megye is.

Az ügyészségi nyomozás hatékonyságát is növelő szervezeti megújítás eredményeképpen tehát a járási és nyomozó ügyészségeken az ügyészségi nyomozással kapcsolatos tevékenység 2019. január 31. napjával megszűnt, a szervezeti egységek elnevezése ismét járási ügyészség lett.

A szervezeti változtatás jogszabályi hátterét az adja, hogy a 2018. július 1. napján hatályba lépett új, Büntetőeljárásról szóló törvény módosította az ügyészségi nyomozás kizárólagos hatáskörébe tartozó bűncselekmények körét. Az új törvény az ügyészségi nyomozás fenntartását továbbra is indokoltnak tartotta például a bíró, az ügyész, a rendőrség és a NAV hivatásos állományú tagja ellen elkövetett kiemelt súlyú bűncselekmények esetében. Az ügyészségi nyomozás kizárólagos hatáskörébe utalja továbbá a törvény a hivatalos személyekkel összefüggésben elkövetett korrupciós bűncselekményeket illetve azok meghatározott eseteit, figyelemmel a tárgyi súlyukra és arra, hogy e bűncselekmények bizonyítása is általában nehezebb. Egy kivételtől eltekintve azonban az új törvény az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények nyomozását a rendőrség hatáskörébe utalta, ezért közülük például a hamis vád, hatóság félrevezetése, hamis tanúzás, ügyvédi visszaélés, zugírászat nyomozása, melyek eddig a járási és nyomozó ügyészségek hatáskörébe tartoztak, a Büntetőeljárásról szóló törvény hatályba lépését követően a rendőrség feladata.

Az átszervezést követően a Központi Nyomozó Főügyészségen a nyomozást a Nyomozó Osztály végzi, míg a regionális nyomozó ügyészségek közvetlen felettes szerve a Központi Nyomozó Főügyészség Nyomozás Felügyeleti Osztálya lett.

A részben új szervezeti egységek megnevezése és elérhetőségük megtalálható az ügyészség honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!