Szilágyi Csenge

2019.01.11. 20:00

Nagyváradot, Pestet és Kajdacsot is az otthonának tekinti

Szilágyi Csenge, Kajdacson nevelkedett színésznő kapta legutóbb a Vígszínház elismerését, a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt. A díjat december 30-án vehette át Eszenyi Enikőtől, a színház igazgatójától.

Hanol Erzsébet

Forrás: vigszinhaz.hu

– Elég tudatos választás volt a részemről a színészi pálya – mondta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel frissen elismert Szilágyi Csenge. – Tizenhat évesen meghatározó élmény volt számomra az Összpróba Alapítvány színjátszó tábora, illetve előtte többször részt vettem szavalóversenyeken, például Sárszentlőrincen. De a gimnázium alatt is megmaradt a versmondás – avatott be a gyermekkora jelentős részét Kajdacson töltő színésznő. Hozzátette: volt B-terve, így ha az érettségi után nem nyert volna felvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, akkor most valószínűleg meteorológus lenne. A felvételi azonban sikeres volt, és az egyetemen zenés színész osztályba járt.

Mint mondta, ez azt jelenti, hogy prózai színjátszást tanult, ugyanakkor a képzés során nagy hangsúlyt fektettek az éneklésre, a szolfézsra. – Nagyon szerettem az egyetemi éveket. Sokat tanultam, és rengeteget köszönhetek az osztályfőnökeimnek, Novák Eszternek és Selmeczi Györgynek – emelte ki a fiatal színésznő. Negyedéves hallgatóként a Nemzeti Színház színpadán debütált: Bródy Sándor A tanítónő című művében játszotta a címszerepet Novák Eszter rendezésében. A diploma megszerzése után, 2013-ban a Centrál Színház színésze lett, és két évig volt a társulat tagja, majd Eszenyi Enikő a Vígszínházba hívta, ahol a negyedik évadát tölti.

A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt minden évben annak a színművésznek adják át, aki abban az évben a társulat szerint a legkiemelkedőbb művészi teljesítményt nyújtotta. Szilágyi Csenge A diktátor és a Liliom című előadásokban nyújtott alakításával érdemelte ki a díjat.

Elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy színész kollégáitól kapott elismerést, olyan emberektől, akikkel együtt tölti a napjait, és nemcsak a munkája végeredményét látják, hanem a próbákat, a nehézségeket, a küzdelmeket is. 2016-ban Junior Prima Díjjal tüntették ki, 2017-ben pedig elnyerte a Varsányi Irén-emlékgyűrűt. – Nem nagyon számítok díjakra, de mindegyik egy megerősítés számomra. Lezárnak egy korszakot, ami után ugyanúgy folytatom tovább. Minden nap egy új kihívás, minden nap tanulok valamit, és minden előadás egy újabb hegy, amit meg kell mászni – mondta a színésznő, akit máris megtalált egy új feladat. A napokban kezdték ugyanis egy új darab olvasópróbáját. Szilágyi Csenge John Cassavetes Premier című filmjének adaptációjában kapott szerepet, amely a harmadik nagyszínpadi bemutatója lesz a Vígszínházban. – Lélegzetvételnyi szüneteim vannak. Délelőtt próbák, este előadás, de nagyon élvezem – tette hozzá.

Ha csak teheti, a családjára is szán az idejéből. Az ünnepeket is meghitten, együtt töltötték Nagyváradon. Szilágyi Csenge ugyanis 1990-ben az erdélyi városban született, és a nagyszülei máig ott élnek. A családja 1991-ben költözött Kajdacsra, mivel pedagógus szülei ott kaptak állást. Ő maga tizenkét éves koráig élt a faluban, majd egy budapesti gimnáziumban kezdett tanulni. Mint mondta, nagy váltás volt ez Kajdacshoz képest, két hétig honvágya volt, aztán elkezdte élvezni a főváros adta lehetőségeket, a kulturális sokszínűséget. Az pedig megkönnyítette számára a beilleszkedést, hogy a bátyja akkor már Budapesten élt. – Úgy érzem, három települést is otthonomnak vallhatok: Nagyváradot, ahol születtem, és ahova a családi gyökereim kötnek, Kajdacsot, ahol felnőttem és Budapestet, ahol tanultam, ahol dolgozok és élek – mondta Szilágyi Csenge.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!