Atomenergetikai Múzeum

2017.11.05. 11:30

Nem búcsú ez, hanem a jövő felé tett lépés

Költözik és várhatóan új feladatok előtt áll az Atomenergetikai Múzeum a Paks II. beruházás miatt. Az intézmény, amelynek története – bár öt éve nyitotta meg kapuit – negyedszázadra nyúlik vissza, Múzeumi Mozaik címmel összegezte az eredményeit.

Vida Tünde

Rövidesen hatalmas gépek dolgoznak a szomszédságában, több millió köbméter földet mozgatnak meg, ezért – prózaian fogalmazva – az Atomenergetikai Múzeum útban van, el kell költöznie. A pontos időpont még nem ismert, ahogy a végleges helye sem, de az már bizonyos, hogy az átmenti helyén folytatja munkáját, amely – mint az idei év szakmai programját záró Múzeumi Mozaikon kiderült – igen sokrétű. Mint azt több közös program szervezésében partnerként együttműködő szakember, dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna, a Paksi Városi Múzeum igazgatója elmondta, nemcsak ranggal és jogokkal jár, hanem kötelezettséget is ró az Atomenergetikai Múzeumra az, hogy országos gyűjtőkörű szakmúzeum. Arra is felhívta a figyelmet, hogy tematikáját illetően egyedülálló egész Európában.

– A jelentős változást hozó időszakot megelőzően a mai rendezvény nem a búcsút, inkább a jövő felé tett első lépést jelenti. A múzeum tevékenységének kiemelt területei: a múzeumi szakmunka, az atomerőmű történetének feldolgozása, a múzeumpedagógia, a környezettudatos nevelés, a műszaki szemlélet kialakításában betöltött, valamint a kommunikációt segítő szerep mind visszaköszöntek az előadók szavaiból. A múzeum létének fontosságát olyan személyek tolmácsolták, akik hitelesek a saját területükön, szakmájukban, és rálátásuk van az intézmény tevékenységére – összegezte Enyedi Bernadett.

– Ez a rendezvény is arról győzött meg, hogy jó volna, ha még több embert tudnánk elcsalni – fogalmazott Süli János miniszter. Azt mondta, nemcsak az ellenzőknek, hanem az atomenergia pártján állóknak is fontos információval szolgálhat egy ilyen látogatás, mert általa az atomerőmű tudatos támogatóivá válhatnak.

Küldetés

A múzeum nagyon fontos küldetést teljesít – húzta alá dr. Aszódi Attila államtitkár. Azt mondta, a meglévő négy blokkal kapcsolatos állománygondozási és -gyűjtési munkára a továbbiakban is szükség van, és az új blokkok építésével kapcsolatos adatok gyűjtését, rendszerezését és megőrzését is meg kell szervezni. Itt figyelembe kell venni az Európai Bizottságnak a két atomerőmű függetlenségére vonatkozó előírását, és azt, hogy az Atomenergetikai Múzeum országos gyűjtőkörrel rendelkezik.

Könyvbemutató

A program zárásaként a Tömegtájékoztatás az atomkor hajnalán című könyvet ismerhették meg a résztvevők. Egyik szerzője Beregnyei Miklós, aki az Atomenergetikai Múzeum létrejöttét megalapozó Üzemtörténeti Gyűjtemény életre hívásáért és az elmúlt negyedszázadban végzett munkájáért az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. életműdíját vehette át Enyedi Bernadett múzeumvezetőtől. Beregnyei Miklós a múzeum eddigi történetét feldolgozó köteten, illetve a most bemutatott könyv folytatásán dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!