elismerés

2017.10.19. 17:30

Egyed Antal-díjat kapott a népfőiskola

Egyed Antal-díjat kapott a Kölesdi Népfőiskola a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesülettől. A népfőiskola közel húsz éve szervez érdekes és szórakoztató előadásokat.

Budavári Kata

Jártak már Faddon, a paksi atomerőműben, Bátaapátiban, és gondolatban átugrottak Lappföldre, utaztak óceánjárón és repülőgépen, de beszélgettek a migrációról és az ünnepek fontosságáról is. A Kölesdi Közéleti Egyesület Népfőiskolája Egyed Antal-díjat kapott. A méltatás szerint a szervezet hosszú évek óta végez magas színvonalú közművelődési tevékenységét, a helyi társadalom kulturális szükségletei, önművelő, önképző, közéleti, közösségi lehetőségeinek magas színvonalú biztosítását, és kiemelkedően gazdag programot kínál az érdeklődőknek.

A népfőiskolát hosszú-hosszú évekig Varga András vezette, őt arról kérdeztük, milyen érzések kavarogtak benne, amikor megtudta, hogy elismerik munkájukat. – Iszonyatosan meglepett. Fantasztikus érzés, amikor gondolnak ránk. Azt is mondhatnám, hogy a lélek üzemanyaga az elismerés. Az én helyzetem ráadásul sajátos, hiszen Budapestre költöztem, és azt hittem, teljesen kiírtam magam Kölesdről és a megyéből. Sok szervezet küzd azzal, hogy amikor kiszáll a vezető, szétesik a csapat. A Kölesdi Népfőiskola esetében viszont szerencsére nem beszélhetünk erről, hiszen Csikné Bányai Mária értő vezetésével tovább működik a Közéleti Egyesület tagszervezete – mondja az egykori évfolyamfelelős. Varga Andrástól azt is megtudtuk: a tizennyolc év alatt a negyvenhat előadó fordult meg náluk, harmaduk vagy a honismereti egyesület tagja, vagy a kitüntetettje. Azaz jelentős szelete a rendezvénysorozatnak honismereti jellegű. Hangsúlyos a történelem, ezen belül is magyar, de minden téma érdekli a társaságot. Volt olyan évfolyam, amikor több utazással kapcsolatos témáról is szó esett. Az eltelt közel két évtized alatt a Népfőiskolán 936 résztvevő 151 előadást hallott 46 meghívott vendégtől. Utóbbiak jellemzően tanárok voltak, de volt közöttük természetgyógyász, orvos, pap, agrármérnök, pilóta, jogász, nyelvész, hajóskapitány, szakmérnök. Dr. Kiszler Gyuláné és Zentai András eddig minden évben előadók voltak Kölesden, és a novemberben induló 19. évfolyamra is meghívást kaptak.

Érdemes tudni, hogy egyfajta ernyőszervezetként alakult meg 1999-ben a Kölesi Közéleti Egyesület, melynek részeként működik például az énekkar vagy a honismereti szakkör. Ekkor döntött úgy Varga András, hogy eljött az idő, amikor neki is kezdenie kell valamit, méghozzá olyan dologba kell fognia, mely érdeklődésre tart számot, és építi a közösséget. Renkecz József néptanító, az úzdi népfőiskola vezetőjének útmutatásával ekkor szervezte meg az első népfőiskolai előadássorozatot. Fogadtatásáról árulkodik, hogy a népfőiskola azóta is működik. Varga András szerint tény, hogy kellett valaki, aki mindezt összefogta, de kellenek a kölesdiek és persze az előadók is. Utóbbiak fizetsége az előadások látogatóinak lankadatlan érdeklődése.

Készen állnak a 19. évfolyamra

Csikné Bányai Ilona 2016-ban vette át a Kölesdi Népfőiskola vezetését Varga Andrástól. Mint mondja: szereti a kihívásokat nemcsak évfolyamfelelősként, de a szakmájában is. Könyvtárosként dolgozik a községi és iskolai könyvtárban. Meglátása szerint az általa végzett tevékenységek lényege az örömszerzés, és ha jól végzi a munkáját, ő is elégedett. A 19. évfolyam előadásait jórészt már megszervezte, természetesen lesznek visszatérő vendégek, de fontosnak tartja, hogy legyen egy-két bemutatkozó, aki színesíti a kínálatot. A tervek szerint a reformáció ötszázadik évfordulójáról egy lelkész beszél majd. Téma lesz az Arany-évforduló, Szabadi Mihály új könyve, Jávor Pál élete és munkássága, de a modern világ és az általunk manapság használt okos és még okosabb eszközök. Az évet a hagyományoknak megfelelően kirándulással zárják. Csikné Bányai Ilona arról is beszámolt, hogy amikor megtudta, hogy a népfőiskola elismerést kap, nagyon boldog volt, elsősorban Varga András miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!