kulturális aktivisták

2017.10.18. 11:30

Jó tapasztalatokra tett szert a csapat

Sikerrel mutatkoztak be, sok tapasztalattal tértek haza azok a Tolna megyei kulturális aktivisták, akik hazánkat képviselve Portugáliában jártak egy nemzetközi konferencián.

Vida Tünde

Dán, lengyel, angol és portugál szervezetek mellett a Magyar Népfőiskolai Társaság vesz részt abban az Erasmus Plus-programban támogatott nemzetközi projektben, amely a kulturális önkéntességet és menedzsmentet helyezte fókuszba. A társult szervezetek a portugál Lousadában tartottak egyhetes találkozót. A kilencfős magyar delegáció derékhadát a Tolna Megyei Szabadművelődési és Népfőiskolai Társaság adta Hefner Erika elnökkel az élen, aki drámapedagógusként, művelődésiház-­vezetőként szerzett tapasztalatait is „magával vitte” a népfőiskolaiak mellett. És magával vitt három fiatalt is Tolna megyéből, mert – mint elmondta – kifejezett céljuk volt, hogy a fiatalok által végzett önkéntes vagy éppen menedzseri munkát mutassák meg, és őket segítsék hozzá a későbbiekben szerzett tapasztalatokhoz. A többiek két egyetemi tanár és az ország különböző részeiben dolgozó, szintén az ifjúsági korosztályhoz tartozó kulturális aktivisták voltak, mondta el Hefner Erika.

Paksról Bor Andrea, a DsD táncegyüttes fiatal vezetője, valamint Csipszer Bettina utazott a csapattal. – Bettina volt drámásom, azóta elvégezte a színiakadémiát, és társaival együtt elmentek egy kis faluba, Tabajdra, színielőadást tartani. Az erről készült filmet mutatta be, ami nagy érdeklődést váltott ki – árult el részleteket. Még egy Tolna megyei tagja volt a küldöttségnek Tóth Gergely személyében. A Tamási Pántlika Néptánc Együttes vezető táncosa az együttes menedzselésében is fontos szerepet vállal.

A legközelebbi projekttalálkozón a magyarok más szerepet is kapnak, hiszen 2018 júliusában Budapesten tartják a nemzetközi fórumot, így ők lesznek a házigazdák.

Hasznos volt a tapasztalatcsere

A tanácskozás során egyebek között azt boncolgatták, hogy egyes művészeti csoportok milyen hatással vannak egy-egy település életére, a működés hogyan hat a csoportban részt vevők életére. Külön szekcióban foglalkoztak a kulturális önkéntességgel és a kulturális menedzsmenttel. – Nagyon érdekes és hasznos volt a tapasztalatcsere, hiszen egészen más a gyakorlat például Dániában és az Egyesült Királyságban, s egészen más hazánkban vagy éppen Dániában – fogalmazott Hefner Erika. Arról is beszámolt, hogy a konferencia zárásakor mindenki kiemelte a magyarok aktivitását, akik minden szekció munkájában részt vettek, tartalmas, izgalmas előadásokat tartottak és táncházat szerveztek.

A helyi kultúrával is megismerkedtek

– A munka mellett rengeteg lehetőségünk volt ismerkedni a helyi kultúrával, részt vettünk számos fakultatív programon, és a magyar csapattal minden adandó alkalommal gondoskodtunk a kimagasló hangulatról – fogalmazott Bor Andrea, aki nagyon pozitív élményekre tett szert. Kivételes lehetőségnek értékelte, hogy hazánkat képviselve előadást tarthatott a DsD táncegyesületben végzett menedzseri munkájáról, az egyesület céljairól, tevékenységeiről és működésének hatásairól. Mint beszámolt róla, a konferencián igyekeztek felmérni és összegezni, hogy miként is működik különböző uniós tagállamokban a civil kulturális élet, milyen lehetőségeik vannak a helyi vezetőknek és önkénteseknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!