Vádemelés

2017.09.19. 17:32

Néhány napon belül kétszer is vezetett drogok hatása alatt

Kétrendbeli, bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat egy 22 éves férfi ellen a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Ihárosi Ibolya, Illusztráció: startoljvelunk.com

A szekszárdi vádlott, aki 2012 óta több járműkategóriára is rendelkezik vezetői engedéllyel, március 13-án délelőtt Szekszárdon az élettársa személygépkocsijával közlekedett, majd az autót járó motorral és a motorháztetőt félig felnyitva az egyik benzinkútnál hagyta, és gyalog a közeli bevásárlóközpont felé távozott. A benzinkútról érkezett bejelentés nyomán a helyszínre érkező rendőrök a gyertyapipák eltávolításával a motort leállították, majd a bevásárlóközpont parkolójában megtalálták a zavartan viselkedő vádlottat. A vele szemben alkalmazott alkoholszonda negatív eredményt mutatott, ezért vér- és vizeletvételre vitték. Mint kiderült, a férfi vérében amfetamin hatóanyagú serkentő, továbbá nyugtatószer, valamint szintetikus kannabinoid-származékok voltak kimutathatóak. Ezzel a vádlott megszegte a KRESZ-t, mert kábítószertől befolyásolt állapotban vett részt a közúti közlekedésben. A befolyásoltság mértéke legalább közepes fokú lehetett. A kábítószerek, illetve nyugtatószer hatásait – így többek között központi idegrendszeri lassultságot, a reakcióidő növekedését – figyelembe véve, ez a befolyásolt állapot korlátozta a vádlottnak a gépjármű biztonságos vezetésére való alkalmasságát.

Két nap múlva, azaz március 15-én dél körül a vádlott Szekszárdon, a Honvéd utcában vezetett egy tehergépkocsit, de nehezen tartotta az út vonalvezetését, és a sebessége is egyenetlen volt. Ezért az állampolgári bejelentés alapján kiérkező rendőrök igazoltatták. Az alkoholteszt ekkor is negatívnak bizonyult. A vádlottat azonnal vérvételre vitték, a vérmintából pedig szintetikus kannabinoid-származék és nyugtatószer hatóanyagai voltak kimutathatók, azaz a vádlott ismét a KRESZ szabályait megszegve, kábítószertől befolyásolt állapotban vett részt a közúti közlekedésben. A vádirat szerint a vérében azonosított különböző kábítószer-hatóanyagok hatástani jellegzetességeire figyelemmel, a kábítószeres befolyásoltság mértéke legalább közepes fokú lehetett. A vádlott véréből két nap eltéréssel vett minták alapján végzett toxikológiai vizsgálatok eredményeiből azt lehetett megállapítani, hogy a vádlott a két cselekmény közötti időben is fogyaszthatott kábítószert, illetve nyugtatószert.

A vádlottat korábban már garázdaság bűntette, valamint bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt is elítélte a bíróság. Vezetői engedélyét a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala a büntetőeljárás jogerős befejezéséig visszavonta. Vele szemben az ügyészség pénzbüntetés kiszabását és a közúti járművezetéstől határozott időre eltiltását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában