Pályaválasztás

2017.11.09. 17:30

Sok fiatal szeretne hasznosítható tudást

A legjobban szervezett az összes hasonló közül. Így minősítette Door Rita, az IBS főtitkára azt a szekszárdi rendezvényt, melyen fiatalok kaphattak értékes felvilágosításokat az érettségi utáni képzési lehetőségekről. A jövőd záloga című pályaválasztási kiállítás és szakmabemutató tegnap telt házat vonzott.

Szeri Árpád

Széchenyi István annak idején a kiművelt emberfők sokaságának szükségességére hívta fel a figyelmet. Eltelt nem egészen kétszáz év, de a „legnagyobb magyar” óhaja ma sem vesztett időszerűségéből. Erre hívta fel a figyelmet tegnap dr. Horváth Kálmán a Babits Mihály Kulturális Központban, a jövőd záloga című pályaválasztási kiállításon és szakbemutatón. A kormánymegbízott megnyitó beszédében azt is hangsúlyozta, hogy a magyar fiataloknak is olyan jól hasznosítható tudásra van szükségük, melynek birtokában bárhol megállják a helyüket.

Ez a nemzet számára stratégiai kérdés.

– Ez a rendezvény azért fontos, mert pontosan ezt a felkészülést szolgálja – nyilatkozta lapunknak dr. Horváth Kálmán. – A szervezést végző Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya jó munkát végzett, az egész országból érkeztek ide kiállítók: van választék, gyermekek, szülők, pedagógusok számára egyaránt. Ez alkalommal a pályaválasztási kiállítás és szakbemutató azoknak a fiataloknak szól, akik még nem döntötték el, hogy hol, melyik intézményben szeretnének továbbtanulni.

A teremben egymás mellett és után sorakoztak a pavilonok, melyek mögött az adott intézmények munkatársai nyújtottak segítséget – adtak felvilágosításokat, szóróanyagokat – az érdeklődőknek. Rengeteg diákot vonzott a lehetőség, azaz, hogy első kézből szerezhet információt arról a helyszínről, mely hamarosan akár második otthona is lehet.

– Harmincnyolc stand áll a fiatalok, az érettségi után továbbtanulni kívánó személyek számára – adott tájékoztatást Márk László főszervező, a kormányhivatal szolgáltatási szakügyintézője. – Jellemzően felsőoktatási intézmények mutatkoznak be, illetve azon középiskolák, melyek érettségi után képzéssel foglalkoznak. Van még egy kategória, ebbe partnereink tartoznak, mint például a katasztrófavédelem, kormányablak, rendőrség, és így tovább. Megállapíthatjuk, hogy a mi rendezvényünkön kívül csakis Budapesten, egy ottani, hasonló programon van ugyanennyi intézmény, másutt sehol.

Az FM DASzK Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium standjánál Simonné Szerdai Zsuzsanna főigazgató ismertette a legfontosabb tudnivalókat az általa vezetett intézményről.

– Elsősorban mezőgazdasági és élelmiszer-ipari jellegű képzés-oktatás zajlik iskolánkban – kezdte a főigazgató. – A következő tanévtől mezőgazdasági és rendészeti szakgimnáziumi osztály indul. A mezőgazdasági szakgimnázium osztálynak két kimenetele van: mezőgazdasági technikus, illetve állattenyésztés-állat-egészségügyi technikus. A szakközépiskolai képzés keretében gazda, húsipari termékgyártó, pék, valamint tejipari szakmunkás-bizonyítványt szerezhetnek diákjaink. Ezen hároméves képzések után két év ráfordítással pedig érettségi bizonyítványt is kaphatnak. Tehát a tanuló, avagy a szülő dönthet arról, hogy először szakmát szeretne és utána érettségit, avagy fordítva.

Még ezt is kínálja a középiskola

A Csapó kollégiuma az elmúlt másfél évben kívül-belül megújult: így várja a távolabbról érkező diákokat. A középiskola tangazdasága, állattartó telepe, kertészete korszerű gépekkel kiválóan felszerelt. A nyolcvankét hektáros szántó révén sikerrel valósul meg a duális képzés. Az élelmiszer-ipari képzéseket tekintve pedig külső gyakorlóhelyekre mehetnek a fiatalok, a megye meghatározó cégeihez.Tavaly, még hatékonyabbá téve a húsipari termékgyártó képzést, negyvenmillió forint beruházással valósult meg egy vágópont az intézményben. Idén remélhetőleg útjára indul és révbe is ér az a pályázat, melynek eredményeként 230 millió forintot fordíthat az iskola energetikai korszerűsítésre. Most szombaton, illetve december 7-én, csütörtökön nyílt nap várja az érdeklődőket, akik minden kérdésre részletes választ kaphatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!