Gazdaság

2017.11.22. 17:30

Szekszárdi cégé lett az adonyi kikötő

A szekszárdi Sygnus Kereskedelmi Kft. érdekkörébe tartozó Adony Logisztikai Központ Kft. tulajdonába kerülnek a felszámolás alatt álló adonyi Magtárház Kikötő Kft. vagyonelemei, adta hírül az agrárszektor.hu. A hírt Sági Tibor, a Sygnus Kft. alapítója, igazgatója is megerősítette.

Mauthner Ilona

Zajlik az értékesítési folyamat az adonyi Magtárház Kikötő Kft. felszámolási eljárásában – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a felszámolást végző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. Az állami cég az értékesítés befejezéséről konkrétumot nem közölt, de azt hozzátette, hogy a pályázati kiírásban szereplő szerződéskötési, fizetési és birtokba adási határidők még nem zárultak le. Az adonyi bázis egyébként ma hazánk legnagyobb gabonatároló kapacitásának számít.

A Sygnus Kft. évente 300–400 ezer tonna gabonával kereskedik a hazai és az exportpiacon. Az évek óta felszámolás alatt álló Magtárházat az NRN legutóbb augusztusban hirdette meg 6,1 milliárd forintos irányáron, míg végül az elfogadott nyertes ajánlat 3 milliárd 57 millió forintról szólt.

Az adonyi logisztikai telephely 450 ezer tonnás névleges gabonatároló-kapacitást, illetve több dunai kikötőállást foglal magába, így hazánk legnagyobb gabonaraktárának, illetve gabonarakodó bázisának számít. Az adonyi vagyonelemek az Adony Logisztikai Központ Kft. tulajdonába kerülnek, amely a szekszárdi Sygnus Kereskedelmi Kft. érdekkörébe tartozik. A Sygnus magánszemély tulajdonosai eddig Pakson is működtettek gabonatároló és -rakodó kapacitásokat, a most megvásárolt adonyi telephelyet pedig három éve a felszámolótól bérelték és üzemeltették az Adony Logisztikai Központ Kft.-n keresztül. 

A gabonaforgalmazással foglalkozó Sygnus évente 300–400 ezer tonna terménnyel kereskedik, amelyet a hazai és a külpiacon értékesít. Ezzel a társaság 3–5 százalékos részesedést mondhat magáénak a magyar gabona-kereskedelmi piacon. Az adonyi gabonaközpont még a 2002–2006 közötti szocialista kormányzás idején épült fel, de később működése ellehetetlenült az uniós gabonaintervenciós felvásárlási rendszer megszűnése miatt. Korábbi hírek szerint a beruházást az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. finanszírozta, amelynek 13 milliárd forintnyi követelése maradt fenn, a Magtárház Kft.-nél pedig összesen csaknem 16 milliárdos kötelezettség halmozódott fel.

A társaság elsőként kirendelt felszámolója az adonyi logisztikai bázist még 15 milliárdért próbálta értékesíteni 2012-ben, majd az ár fokozatosan csökkent az utolsó kiírásban szereplő 6,1 milliárdos összegre, illetve az elfogadott vételi ajánlatban rögzített 3 milliárd forintra. A felszámolást végző NRN a hitelezői követelésekkel kapcsolatban csupán annyit közölt, hogy a felszámolás alatt álló vállalat vagyona zálogjoggal terhelt, ezért az igényeket az ide vonatkozó törvényi rendelkezések szerint elégítik ki. A felszámoló a hitelezők személyéről, követelésük nagyságáról és a felszámolási eljárás további teendőiről nem kívánt nyilatkozni, mivel ezeket nem nyilvános adatoknak minősítette.

Két agrármérnök alapította

A Sygnus Gabona Kereskedelmi és Logisztikai Kft. egy magántulajdonban lévő társaság, melynek székhelye Magyarországon van. A céget két agrármérnök, Sági Tibor és Németh Tamás alapította 1993-ban. A cég a működését hazai gabonakereskedelemmel kezdte, éves szinten nem több mint pár ezer tonna gabona forgalmazásával. Az extenzív gabonaexport növekedésének kiszolgálására a cég később egy dunai kikötőt bérelt Domboriban. Felismerve a logisztikai nehézségeket és szűk keresztmetszeteket, döntés született, hogy invesztáljanak be egy hazai kikötőbe. A PaksPort 2003-ban épült meg a Duna jobb partján. Azóta a Sygnus Kft. az EU egyik jelentős gabona- és olajos magvak beszállítójává vált.

 

Címkék#Szekszárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!