nyugdíjas élet

2017.08.22. 17:30

Van, aki ha lehet, tovább dolgozna

„Nyugdíjas vagy, ráérsz.” Ez az, ami az általunk megkérdezettek szerint félig sem igaz. Az aktív évek után esetenként még mozgalmasabbak következnek befőzéssel, kertészkedéssel, unokázással, önkéntes és esetenként fizetésért végzett munkával.

Budavári Kata

Többen úgy vélik, jó lenne a levezetés, amikor lazábban ugyan, de még kötődnek a munka világához

Forrás: Shutterstock

Ahogy egy név nélkül beszélő tolnai asszony állítja: számtalan lehetősége van annak a nyugdíjasnak, aki tenni akar, és nem az unalomba belefulladni. A környezetében élők rengeteg időt, energiát fordítanak családjukra, az unokákra. Mielőtt nyugdíjba ment volna, ő is azt gondolta, a kedvteléseinek él majd, ehelyett most többet dolgozik, mint nyugdíjba vonulása előtt. Igaz, ezért pénzt nem kap.

A magyaroknak alig több mint harmada vonulna teljesen vissza a nyugdíjkorhatár elérése után, ám a lehetőségek jóval szűkösebbek az elképzelésekhez képest: a megromlott egészségi állapot és a munkanélküliség gyakran meggátolja az időskori aktivitást. Az is tény, hogy keveseknek adatik meg a fokozatos visszavonulás lehetősége – derül ki az Aegon 2017-es Nyugdíjfelkészültségi Kutatásából. Ebből a szempontból szerencséje volt annak az olvasónknak, aki levezetésképpen, már nyugdíjasként három évet húzott rá az aktív időszakra. – Akkor viszont már tényleg elég volt. Most pedig már nagyon nehezemre esne újrakezdeni, hiszen a jogszabályok is folyamatosan változnak, ezek ismerete pedig elengedhetetlen volt a munkámhoz. És én sem vagyok már a régi – mondja.

A hölgy egyébként közgazdász, egy másik megkérdezett pedig pedagógus, és nemrégiben vált meg a katedrától. – Ciki vagy sem, de elég volt. Szerencsére vannak unokáim, így a gyerektársaságot nem kell nélkülöznöm, az adminisztráció viszont nem hiányzik – állítja. Mindketten egészségesek – néhány apróságtól eltekintve –, így szerencsésnek mondhatják magukat.

Így van ezzel Éva is, aki, mint mondja, jó karban lévő hetvenesként Svájcban dolgozik. – Mivel korábban is a szociális szférában dolgoztam, nem okoz nehézséget, hogy idős embereket ápoljak. Megbecsülnek, ráadásul jó pénzt kapok, így támogatni tudom a családomat. Nem maradok kint örökre, és nem meghalni jövök haza. Még egy-két év, amíg egyenesbe jövünk, akkor aztán visszaköltözöm.

Az, hogy a nyugdíj melletti munka lehetősége foglalkoztatja a lakosságot, egyáltalán nem véletlen: az Aegon felmérése szerint a magyarok 74 százaléka úgy látja, hogy a jövő nyugdíjasai a mostaninál szűkösebben fognak élni és csak 15 százalékuk számít kényelmes nyugdíjasévekre. Az összes, felmérésben részt vevő ország átlagát nézve „csak” 50 százalékos a pesszimisták, viszont a magyarnál jóval magasabb, 25 százalékos a biztonságos öregkorban bízók aránya. A magyarok nyugdíjaskori jövedelmük 55 százalékát az államtól, 30 százalékát saját megtakarításaikból, 15 százalékát pedig munkáltatójuk segítségével remélik előteremteni.

A világ más országaiban az időskori anyagi biztonság megteremtésében jóval hangsúlyosabb a munkaadók szerepe és jóval kisebb az államé. A felmérés összes országának eredményét átlagolva az látszik, hogy a nyugdíjaskori jövedelemnek csak 46 százaléka jöhet az államtól, 24 százaléka a munkáltatóktól. Hogy pontosan mihez kezd majd magával idős korában, arról a magyar munkavállalók 47 százalékának van elképzelése, 42 százalék viszont azt vallotta, hogy fogalma sincs, hogyan boldogul majd nyugdíjasként.

Dolgoznának, ha bírnák erővel

A felmérés eredménye szerint a magyar munkavállalóknak csak bő egyharmada (35 százaléka) akarja a hivatalos nyugdíjkorhatár betöltésekor azonnal abbahagyni a munkát. Valamivel kevesebben (31 százalék) vannak, akik más formában, például részmunkaidőben vagy megbízási szerződéssel szeretnének továbbra is dolgozni, de csak addig, amíg végleg nyugdíjba nem mennek. A munka mellett más tényezők is szűkíthetik a lehetőségeket: a felmérés szerint a magyar nyugdíjasok 33 százaléka a tervezettnél hamarabb volt kénytelen nyugdíjba menni, vagy a megromlott egészségi állapot, vagy munkanélküliség miatt. A magyarok átlagosan 65 évesen szeretnének nyugdíjba menni, és még 15 évet terveznek nyugdíjasként élni: ez összhangban áll a szabályozás 2010-es változásával, amely szerint a nyugdíjkorhatárt 2022-ig lépcsőzetesen megemelik 65 évre a korábbi 62,5-ről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában