amerikai lemezakadémia

2018.02.02. 18:07

Vizsgálják a nemek egyenlőtlenségét a zeneiparban

Neil Portnow, az Amerikai Zeneakadémia elnöke csütörtökön bejelentette, hogy testületet hoznak létre annak feltárására, hogy mi az oka a nemek egyenlőtlenségének, a nőkkel szembeni előítéletnek a zeneiparban.

Singer Katy Perry attends the Stella McCartney Autumn 2018 womenswear collection and Autumn Winter 2018 menswear collection on January 16, 2018, in Hollywood, California. / AFP PHOTO / VALERIE MACON

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Valerie Macon

A bejelentést alig néhány nappal az után tette, hogy a Grammy-díjak vasárnapi átadóján a 86 kategóriában csupán 17 női zenészt díjaztak és a televíziós közvetítésben csupán egyetlen női zenész díjazását mutatták be.

Amikor a díjátadó után az elnököt szembesítették a számokkal, annak a véleményének adott hangot, hogy a nőknek „emelniük kell” a színvonalat. Megjegyzését élesen bírálta számos neves női zenész, köztük Sheryl Crow, Katy Perry és Pink.

Csütörtökön kiadott közleményében Portnow bejelentette, a testület feladata lesz, hogy „áttekintsen mindent, amit a lemezakadémia szervezetként csinál, meghatározza, miként tehetne többet azért, hogy lebontsa a világos akadályokat és akaratlan előítéleteket, amelyek gátolják a nők előrehaladását a zeneiparban”. Bejelentette, hogy a lemezakadémia vizsgálni fogja saját gyakorlatát, és bármi igazság derüljön is ki, meg fogja oldani a problémákat.

„Elismerem, hogy szükség van arra, hogy foglalkozzunk a nemi előítélet kérdésével a zeneiparban és sürgősen szembenézzünk vele”

- írta közleményében.

Egyben sajnálatának adott hangot amiatt, hogy korábban, a Grammy-díjátadó után rosszul választotta meg szavait.

Vanessa Carlton énekes-dalszerző online felhívást tett közze a hét elején Portnow lemondatására, csütörtök estig már több mint 13 ezren csatlakoztak hozzá.

Borítókép: AFP PHOTO / Valerie Macon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!