Közélet

2013.03.05. 13:26

Baj van, ha az ember csak otthon veszi észre

A bolti blokkot érdemes alaposan átnézni rögtön vásárlás után. Ha otthon veszi észre valaki, hogy nem stimmel a nyugta, akkor általában már nem sokat lehet tenni.

Molnár Á.

Több olvasónk is megkeresett minket, miszerint van olyan üzlet a megyében, ahonnan olyan blokkal távoznak, melyen több tétel szerepel, mint ahányat hazavisznek. Az ilyen esetek többségében sajnos az ember már csak otthon veszi észre, hogy valami nem stimmel, ekkor azonban már késő reklamálni. Foltin Gyula, a Tolna Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a vásárlók még az üzlet elhagyása előtt ellenőrizzék, azok a tételek szerepelnek-e a nyugtán, amelyeket vásároltak. Meg kell nézni azt is, hogy a felszámított ár megegyezik-e az üzletben feltüntetett eladási árral. Majd hozzátette, amennyiben hiányosságot tapasztalnak, a pénztárnál (nagyobb üzletekben a vevőszolgálaton) kell azonnal panaszt tenni, melyet a vállalkozás köteles megvizsgálni és a panaszról jegyzőkönyvet felvenni.

Jogos reklamáció esetén vissza kell téríteniük a szóban forgó termék árát, illetve többletszámolás esetén a különbözetet. Az üzlet elhagyása után kicsi az esélye az eredményes reklamációnak. Jó tudni továbbá, hogy élelmiszerek esetében nincs „garancia”. A terméken minden esetben feltüntetik a termék minőség-megőrzési, illetve fogyaszthatósági idejét, a kettő között pedig különbséget kell tenni.

A fogyaszthatósági idő a gyorsan romló termékeken, (mint pl. tej és tejtermékek, hús, tojás) szerepel. A feltüntetett dátum után már nem ajánlatos azt megenni/meginni, mert megbetegedést okozhat. Ezen időponton túl a termék nemcsak eredeti minőségéből veszít, de fogyasztása egészségi kockázattal is járhat.

A minőség-megőrzési idő a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos, (mint pl. rizs, fűszerek). Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után is el lehet fogyasztani saját felelősségre, de az ilyen termék minősége romlik. Árusítani azonban tilos a lejárt minőség-megőrzési idejű terméket is.

Nyolc nap van a termék visszaküldésére

Internetes vásárlás esetében a futár jelenlétében kell felbontani a csomagot, és meggyőződni a termék sértetlenségéről. Sok esetben ugyanis annak átvételekor aláíratják a fogyasztóval, hogy a termék sértetlen volt. Ilyenkor utólag már nem lehet bizonyítani, hogy a megrendelt áru nem az átvételt követően sérült meg. A számlát tanácsos megőrizni, mert a későbbiekben csak ennek birtokában lehet élni a szavatossági jogokkal. Ilyen vásárlás esetén 8 napon belül lehet élni az elállási joggal akkor is, ha a termék már ki lett bontva (kivéve CD, DVD lemez).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!