Közélet

2014.05.13. 17:21

Neten foglal? – Nagyon figyeljen oda!

Egy Európai Uniós felmérés szerint tavaly a repülőjegyeket és szállodafoglalást kínáló weboldalak többsége nem tartotta tiszteletben a vonatkozó fogyasztóvédelmi előírásokat.  

TEOL/B.K.

Tavaly a repülőjegyeket és szállodafoglalást kínáló weboldalak többsége – 552 ellenőrzött honlapból 382 – járt el szabálytalanul. A honlapokat a tagállamok hatóságai összehangoltan ellenőrizték az Európai Bizottsággal közösen, a szabályszegők elleni fellépést követően pedig már a cégek 62 százaléka betartja az uniós előírásokat. A maradék 38 százalék további fellépésre számíthat, derült ki az Európai Bizottság közleményéből.

Magyarországon a Fogyasztóvédelmi Hatóság ennek keretében nyolc, a magyar fogyasztók körében legkedveltebb honlapot ellenőrzött. Súlyos hibákat nem találtak, de három esetben hiányosságokat állapítottak meg: az általános szerződési feltételeket nem lehetett lementeni, illetve egy esetben nem szerepelt a honlapon a panaszkezelés módja. A hatóság a honlapok üzemeltetőit felszólította a hiányosságok pótlására, s azok ennek eleget is tettek.

Dr. Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője szerint nagyon sokszor előfordul, hogy az adott termékre vagy szolgáltatásra vonatkozó általános szerződési feltételeket a fogyasztók nem olvassák el. Az utazási irodákkal szembeni panaszok között nagyobb számban vannak azok, amelyek a szolgáltatásokat kifogásolják, vagy a szálláshelyre, az utazás körülményeire vonatkozó állításokkal kapcsolatosak, és lényegesen kevesebb az árakkal kapcsolatos reklamáció.

A szakember azt javasolta: mindig a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által nyilvántartásba vett utazási irodát válasszunk. Nekik ugyanis kötelezően biztosítékot kell letenniük, hogy kártalanítani tudják az utasokat, ha valamilyen oknál fogva csőd-közeli helyzetbe kerülnének.

  TEOL/B.K. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!