Gazdaság

2014.02.14. 12:42

Az atomerőmű adja a legolcsóbb áramot – 185 milliárd volt a bevétel

A paksi atomerőmű a hazai villamosenergia-ellátás biztonságának fontos tényezője, tavaly a hazai áramtermelés több mint felét adta. Az indítás óta közel 400 terrawattóra energiát termeltek, ami a teljes magyar lakosság 35 évi felhasználásának felel meg.

TEOL/Vida Tünde

Termelési rekord ugyan nem született, de társadalmi elfogadottság, dolgozói elégedettség és biztonsági mutatók terén szép eredményeket ért el tavaly az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A múlt év eredményeiről, az idei tervekről az erőmű karbantartó gyakorló központjában tartott sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön. Hamvas István vezérigazgató azt mondta, a lakosság jelentős, 76 százalékos támogatottsága mellett üzemelő atomerőmű újabb sikeres esztendőt zárt. Tavaly 15 370 gigawattóra áramot állítottak elő, ezzel a hazai villamosenergia-termelés 50,7, míg a felhasználás 36,4 százalékát biztosították Paksról. – Éppen ezért az atomerőmű hazánk ellátásbiztonságának szempontjából kiemelkedő szereppel bír – tette hozzá. A Pakson termelt villamosenergia mennyisége várhatóan hétfőn eléri a 400 terrawattóra értéket, ami a teljes magyar lakosság mintegy 35 évnyi ellátására lenne elegendő.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hamvas István vezérigazgató és dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató a tegnapi sajtótájékoztatón (A szerző felvétele)
[/caption]Változatlanul Paks adta a legolcsóbban az áramot, s továbbra sem terhelte környezetét, a kibocsátási korlátok kevesebb, mint 1 százalékát használta ki a létesítmény. Mindezt úgy érte el az atomerőmű, hogy a biztonságot helyezték továbbra is előtérbe. Eredményeik ezen a téren is mérhetők: tavaly egyetlen olyan esemény sem történt, ami a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálára került volna, a kisebb jelentőségű, de a hatóság felé tájékoztatási kötelezettséggel bíró események száma folyamatosan csökken. A történteket minden esetben kivizsgálják, a tanulságokat levonják.

Továbbra is Pakson állították elő legolcsóbban az áramot: az 1 kilowattórára eső árbevétel 12,71 forint volt. A társaság 185,5 milliárd forint árbevétellel zárta az évet. Az erőmű rendelkezésre állása, biztonsági mutatói folyamatosan javultak az elmúlt években. Hamvas István hangsúlyozta, nem tekintik a biztonságot statikus állapotnak, annak javításáért folyamatosan dolgoznak. A vezérigazgató rámutatott, éppen a biztonságos működés miatt magas a társadalmi támogatottsága is az atomerőműnek. Ez az érték hosszú évek óta 70 százalék felett van. A közvetlen környezetben még magasabb: eléri a 95 százalékot. Szintén 90 százalék felett van a dolgozók elégedettsége, elkötelezettsége, amit egy versenyben kiválasztott, független cég vizsgált.

Nemcsak száraz tények

Rendhagyó módon üzemlátogatás előzte meg az idei évértékelőt. Az újságírók láthatták a négyes blokk vezénylőtermét, reaktorcsarnokát, jártak a monumentális gépekkel teli turbinacsarnokban. Volent Gábor biztonsági és dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató beszélt az atomerőmű működéséről, szerepéről kiemelve a nukleáris energia előnyeit. Ide sorolták azt, hogy a telephelyen két évre elegendő üzemanyagot tárolnak, ami az ellátásbiztonságot erősíti. Beszéltek arról, hogy más erőművekkel ellentétben az atomerőmű gondoskodik a hulladék elhelyezésről.

Tervek a közeljövőre

Az idei tervek között a biztonságos, gazdaságos üzemeltetés mellett a 2-es blokk üzemidő hosszabbításához szükséges engedély megszerzése, a hátralévő két blokk felkészítése és a biztonságnövelő intézkedések időarányos elvégzése szerepel. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2013-16-os stratégiájának fontos eleme a hatékonyságnövelés, ami a teljesítménynöveléshez mérhető eredménnyel kecsegtet. Új üzemanyaggal, műszaki átalakításokkal, a karbantartási feladatok átütemezésével a leállások közötti időt 11-ről 15 hónapra szeretnék növelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!