természetvédelem

2019.05.12. 09:30

Az árvának tűnő fiókát nem kell hazavinni

Hanol Erzsébet

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, ilyenkor könnyen lehet találkozni magányosnak tűnő madárkákkal, ezek túlnyomó többsége azonban nem árva, a legnagyobb segítség számukra az, ha nem visszük haza őket – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Orbán Zoltán szóvivő elmondta: a kis és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a környék sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz etető szüleiket. Az emberek többnyire ilyen tollas, nem menekülő, magányosnak tűnő fiókákkal találkoznak az utcán, a parkban, a kertben a földön ücsörögve, gyakran hangosan csipogva.

A látszat ellenére azonban ezek a fiatalok nem árvák, a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen, sőt, a madarak számára kifejezetten káros, ha hazaviszik őket. Az emberek ugyanis nem tudják megtanítani a fiókákat a túlélésükhöz nélkülözhetetlen viselkedési formákra, ráadásul a szülők által hordottnál sokkal gyengébb minőségű élelemmel maradandó egészségkárosodást is lehet okozni nekik.

Ilyen helyzetben az a legjobb megoldás, ha a nyílt helyen üldögélő fiókát óvatosan megfogva a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá teszik le. A hazai madárfajok nem szagolnak, így a fiókák megérintése nem okoz problémát. Leszakadt fiókás fészek, viharos időben kiesett fiókák esetében a legjobb mentési megoldás, ha vesszőkosárba teszik őket és úgy az ágak közé helyezik, segítve ezzel a szülőket a megtalálásban.

A kirándulás során a vadonban talált emlősök kölykeit viszont jó szaglású szüleik miatt még megérinteni sem szabad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában