Az állatorvos válaszol

2023.07.19. 07:30

Nyáron jobban oda kell figyelnünk kiskedvenceink egészségére is

A nyárnak általában örülünk, mert a jó idő, a napfényes órák megnövekedett száma emeli a hangulatunkat és a szabadsággal, pihenéssel is összefügg.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

Velünk együtt a kutyák is természetesen örülnek (már amelyikeknek megfelelőek a tartási körülményei, mert például egy a hátsó udvaron, láncon élő kutyáról ez kevésbé elmondható, ő valószínűleg jobban kedveli a hűvös időt) – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi rendelő tulajdonosa. Hozzátette: a kinti macskák is szeretik a nyarat, mert szívesebben kószálnak a száraz fűben, mint a vizesben. 

Az állatorvos ismertette, hogy divat a médiában mindenféle hőségriadókkal és hasonlókkal stresszelni az embereket, ezért nem beszélne a nyár veszélyeiről, csak néhány ésszerű óvatossági intézkedést említene az állatokkal kapcsolatban. 

Nem szabad őket zárt autóban hagyni, még viszonylag rövid időre sem. 

Idős állatok érzékenyebbek a hőségre, főleg a szívbetegek, ezért őket ne kényszerítsük a szokásosnál több sétára, futásra, még ha ezt nagy örömmel teszik is. Ugyanez érvényes a túlsúlyosakra, még ha ettől eltekintve egészségesnek is látszanak.

Kánikula idején érdemes elhalasztani a nem sürgős, ismétlő jellegű, illetve a nem kötelező védőoltásokat is, mert a hőség által terhelt immunrendszer kevésbé hatékonyan tud reagálni az immunitás kialakításában, esetenként bizonyos lappangó vagy krónikus betegségek fellángolhatnak.
     

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában