Aludni jól kell!

2024.04.17. 13:50

A magyarok közel tíz százaléka szenved ettől a bajtól

Irigyelt személy az, aki úgymond csak leteszi a fejét, és pár percen belül már az igazak álmát alussza.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

Ez érthető is, ha tudjuk, hogy mifelénk nemcsak az elhízás, hanem az álmatlanság is népbetegség. Egy tavalyelőtti kimutatás szerint a magyarok közel tíz százaléka szenved ettől a bajtól, s nem valószínű, hogy ez az arány csökkent volna az elmúlt két évben. 

Alapvetően ez a magyarázata annak, hogy gyakoriak az újságokban azok a tanácsok, melyek arról biztosítanak: ha ezt vagy azt tesszük lefekvés előtt, akkor biztos, hogy könnyebben elalszunk. Egy most megjelent cikk gyógyírként például az olvasást javasolja, jóllehet ez a tanács nem tűnik forradalmian újnak. Ám legyen, csapjunk fel estefelé egy könyvet, de azért nem árt az óvatosság. Egy sodró erejű, fordulatos, láttató történet valószínűleg inkább ébren tart bennünket, mint elringat. Szerencsére vannak filozofikus alapvetésű, lassan csörgedező irodalmi művek, melyek képesek kiváltani az altató hatást. 

Ugyanakkor az sem mindegy, hogy miként alszunk. Ha csak úgy macska módra, minden neszre felriadva, akkor ezzel a „pihenéssel” több kárt okozunk magunknak, mint hasznot. Úgynevezett mélyalvásra van szükségünk ahhoz, hogy a szervezetünk kellőképpen regenerálódjon, felfrissüljön. 

Ami azt illeti, szükség is van erre az állandó megújulásra. Hiszen tapasztalati tény: ha reggel kipihenten ébredünk, akkor sokkal könnyebben megy az egész napi semmittevés! 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában