Bort és lekvárt is készítenek belőle

2024.04.28. 13:24

Egyre népszerűbb vármegyénkben a füge

Hazánkban egyre több helyen található meg a füge, a meleg, napos helyeket kedveli, érdemes jó vízelvezetésű talajba, akár déli lejtőkre ültetni. A füge érési ideje egyébként nagyban függ a fajtától, az időjárástól és a telepítési helyszíntől.

Mauthner Ilona

Illusztráció

Forrás: Sutterstock

Tolna vármegyében jellemzően július végén és augusztus elején kezd érni, de egyes fajták már június végén is érettek lehetnek. A legkésőbb érő fajták szeptember végéig is elhúzhatják az érést, de hosszabb ideig tartó, melegebb periódusok esetén még az is előfordulhat, hogy a szezonban kétszer is beérik a gyümölcs - írja az Időkép.

Aszalva, lekvárnak, bornak is jó

A füge már az ókorban is fontos része volt az étrendnek. Mivel leszedés után gyorsan romlásnak indul, nehezen tárolható és szállítható, a friss fügét a lehető leghamarabb dolgozzuk fel valamilyen formában. Magas rosttartalmú és cukorban gazdag gyümölcs, nyáron fogyaszthatjuk nyersen, de ősszel és télen igazi vitaminbomba lehet aszalva, de lekvárt és chutney-t, bort vagy likőrt is készíthetünk belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában