Jegyzet

2024.05.17. 14:30

A jó csoki élénkít, frissít, egészséges, de sajnos hizlal

Csukás István egyik mesefigurája, Gombóc Artúr arról híres, hogy imádja a csokoládét.

Bencze Péter

A csoki összességében egészséges, ha mértékkel fogyasztjuk

Forrás: Shutterstock

Lényegében mindegyiket, amit csak készítenek a világon. Ebben én is nagyon hasonlítok a torkos szárnyasra, ami nem csoda, hiszen a csoki nemcsak finom, hanem számos jótékony hatása van a szervezetemre. Nem is meglepő, hogy egy átlag ember évente több kiló ilyen finomságot fogyaszt el. 

A kutatások ékesen bizonyítják, hogy a minőségi csokoládé áldás az elmének. A kakaóbabból készült édesség élénkít, frissíti az agyat, segíti a gondolkodást. Hozsannákat zengenek a hozzáértő szakemberek az édesség élettani hatásairól is. Egyes új tanulmányok szerint a sötétebb csokoládék a szív- és érrendszerre is pozitív hatással vannak, gyulladásgátlók és lassíthatják az öregedést. A csokoládé afféle legális drog is, mert boldogsághormon is van benne.

Állítólag a szénhidrátszegény diéta kiegészítve napi egy szelet csokoládéval 10 százalékkal meggyorsítja a fogyást  is. Fontos ugyanakkor észben tartani, hogy a különféle édes és tejes finomságok magas cukortartalmuk és alacsony kakaótartalmuk miatt viszont épp az egészséges testsúly megőrzésére jelentenek kockázatot. 

Emiatt is fontos, hogy a gombócartúri-mennyiségektől tartózkodjunk, hiszen a csokoládék energiatartalma igen magas. Ez az édesség összességében egészséges, ha mértékkel fogyasztjuk. Ezt a szabályt esetenként nagyon nehéz betartani, nekem is. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában