Galaxist fotózott Gyönkről

2024.05.06. 15:00

Elkészítette eddigi legjobb képét a világűr mélysötétjéről

Elkészítette eddigi legjobb fotóját a világűr mélysötétjéről Hatházi Gergely, gyönki amatőr csillagász.

Teol.hu

Fotó: Hatházi Gergely

Mint írja, az M51-örvény galaxis, az egyik legfényesebb és talán legszebb, amely a Canes Venatici (Vadászebek) csillagképben található. A Földtől körül belül 30 millió fényévre lévő galaxisban közel 100 milliárd csillag található, és kora 4,3 milliárd éves lehet. 

A csillagászok feltételezik, hogy az M51 spirális szerkezete gravitációs kölcsönhatásban van egy kisebb, közeli társgalaxissal, az NGC 5195-tel.
A kísérő gravitációs hatása csillagképződést idéz elő. 

Az M51 galaxist Charles Messier francia csillagász fedezte fel, majd katalogizálta 1773-ban. Különösen Holdmentes éjszakákon érdemes az ilyen halvány objektumok felkeresése és fotózása, mivel a Hold erős fénye, szinte leradírozza az égboltról ezeket a halvány objektumokat. Ezek fénye nagyon nagyon messziről jön, ezért nagyon halványak. – Ez a képem is 1 óra 50 perc, expozíciós idővel készült, ami annyit jelent, hogy a kamerám szenzora ennyi ideig gyűjtötte a fényt – írta Hatházi Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában