Ígéretesen hangzik

2023.05.06. 07:00

Kitart a repce virágzása az akácig, akár még nagyon jó mézelő szezon is lehet

Virágzik a repce, a vadvirágok, a galagonya, a gyógynövények egy része, végre beindult a hazai méhészeti szezon. Az akác virágzására egy hetet, tíz napot kell várni, attól függően, milyen lesz az időjárás. A jelenlegi változékony, - reggel hűvös, napközben kellemesen meleg - idővel kiegyeznének a méhészek.

Mauthner Ilona

Virágzik a repce, a vadvirágok, a galagonya (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

A főállású méhészek már reggeltől estig a kaptárak mögött állnak. A csapadékhiányos tél kedvezőtlenül érintette a méhlegelőket. Bár az április – a hűvös, szeles nappalai miatt – rossznak volt mondható, most viszont beköszöntött a jó idő, ami a következő két hétben ideális termést is eredményezhet. 

Tavaly a nagy aszály miatt rendkívül gyengére sikerült a repcetermés, idén valamivel jobb a helyzet, de azt nem lehet állítani, hogy mindenhol ideális, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök. A tapasztalataik vegyesek. Tamási és Dombóvár környékén, ahol a leginkább csapadékos volt az időjárás, szép, fejlett, dús az állomány, még Nagydorog térségében is szebb képet mutat, mint Szekszárd környékén.

Nem véletlen tehát, hogy évről évre egyre kevesebben foglalkoznak repcetermesztéssel a Tolnai gazdálkodók közül, mert az elmúlt három évben sok csalódást okozott. Az időjárás nem kedvezett neki, az aszályt nehezen tűri, sokan a gazdák közül a napraforgóra tértek át, ha olajos magvat szerettek volna termelni a területükön.

Ennek nem örülnek a méhészek, hiszen ha repcemézet szeretnének gyűjteni, akkor gyakran utaztatniuk kell a méheiket, ami plusz költséget és több időt igényel.

Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület vezetője elmondta, az elmúlt pár napban beindult a repceméz gyűjtése. Ugyanakkor vegyes a kép, van ahol csak virágport tudtak gyűjteni a méhek, Szedres körzete két napja jégverést kapott, az elágazó virágokat letörték a jégszemek, a szálkai elágazónál lévő repcetábla pedig levirágzott.

Ennek ellenére vannak jobb helyek, ahol kaptáranként 8-10 kiló mézet is tudnak a szorgos kis rovarok gyűjteni. A repcével egyidőben virágzik a galagonya is, ami nagyon értékes mézelés szempontjából.

A méhészek úgy számolják, az időjárástól függően egy hét, tíz nap lehet vissza, amikor virágozni kezd az akác. Ha maradna a jelenlegi - reggel hűvös, napközben meleg, szélcsendes - idő, akkor akár jó szezonja lehetne az akácnak is.

A repceméz kristályos lesz, az akácméz folyós marad

A rendszeres mézfogyasztók bizonyíthatóan kevesebbet járnak patikába. A repceméz például kiválóan alkalmas gyomorsavtúltengés, reflux kezelésére, gyulladáscsökkentő, immunerősítő. Vérszegénység esetén a repceméz hatása szintén felbecsülhetetlen, hiszen magas vastartalma miatt elősegíti a fokozott vérképzést. Sokan idegenkednek tőle, mert hamar kristályosodik.

A méhek által gyűjtött virágpor is nagyon kedvező hatású, rendszeres fogyasztásával növelhető a stressztűrő képesség. Húsz aminosavat és nélkülözhetetlen ásványi anyagokat – vas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium – tartalmaz. Csontritkulás ellen is jó a méz: a kutatások szerint napi egy teáskanál segíti a kalcium felszívódását. Az egy főre jutó mézfogyasztás hazánkban meglehetősen alacsony, alig fél kiló évente, míg az uniós országokban ez két és fél kiló körül van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!