Agrárkamara

2024.04.24. 11:54

Vadkárkalauz – tájékoztató hasznos tanácsokkal

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Vadkárkalauz" című, 20 oldalas kiadványa a vad által a mező- és erdőgazdálkodásban okozott kár lehetséges megelőzésében és kezelésében nyújt szakmai és jogi segítséget a gazdálkodók számára.

Mauthner Ilona

Nem könnyű a vadkár érvényesítése

Mint azt a kamara honlapján a kapcsolódó közleményben írják: a múlt század közepe óta folyamatosan növekvő hazai nagyvadállomány miatt a mező- és erdőgazdálkodók fokozódó mértékű vadkárral szembesülnek, ami az elmúlt évek romló gazdasági és környezeti feltételei mellett egyre súlyosabban érinti őket, kiadásnövekedést, illetve bevételcsökkenést okozva gazdálkodásuk során. A gazdák számára a vadkármegelőzés és vadkárérvényesítés ugyanakkor – leginkább a kellő informáltság hiánya miatt – nem ritkán nehézségekbe ütközik.

Vadkár a kukoricásban – mutatja egy gazdálkodó a nyomokat.  Fotó: MW-illusztráció

A NAK most megjelent kiadványából a gazdálkodók részletes tájékoztatást kaphatnak a vadkár kapcsán fennálló kötelezettségeikről, jogaikról és kárigény-érvényesítési lehetőségeikről.

Fontos az időben lévő tájékoztatás

A tájékoztatási kötelezettséget ajánlott a vadkár megelőzésének teljes folyamatára és kölcsönösségi alapon értelmezni. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a vadkár megelőzéséről annak bekövetkeztekor már túl késő gondolkodni. Ha a vadászatra jogosult megfelelő időben tájékoztatást ad a fennálló vadkárveszélyről, akkor a földhasználó a mező- és erdőgazdálkodási tevékenységet annak figyelembevételével tervezheti meg. Másik oldalról nézve pedig, ha a vadászatra jogosult a soron következő mező- és erdőgazdálkodási tevékenységről időben értesül, akkor fel tud készülni a felmerülő vadkárveszély elhárítására.

A „Vadkárkalauz" nyomtatott formában elérhető az Agrárkamara megyei szervezeteinél és a falugazdászoknál, valamint elektronikus formában a NAK honlapjáról is letölthető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!